Skip to main content

Πάγωμα υψηλόμισθων στη Βρετανία

Οι πολύ υψηλοί μισθοί στις βρετανικές δημόσιες υπηρεσίες θα παγώσουν για δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό λιτότητας.
Οι πολύ υψηλοί μισθοί στις βρετανικές δημόσιες υπηρεσίες θα παγώσουν για δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν, παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό λιτότητας.

Σημειώνοντας ότι «εκατομμύρια άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα έχουν αποδεχτεί» μέτρα μείωσης των μισθών κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, κυρίως για να αποφευχθούν απώλειες θέσεων εργασίας, ο κ. Οσμπορν σημείωσε ότι «ο δημόσιος τομέας γλίτωσε από αυτές τις πιέσεις, αλλά βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με έναν παρόμοιο συμβιβασμό».

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί αφοσιωμένοι υπάλληλοι που εργάζονται πολύ σκληρά και δεν ευθύνονται καθόλου για την ύφεση αυτή, αλλά πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο του βάρους τους» μετά την κρίση, ανέφερε ο υπουργός.

«Η χώρα αυτή ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της, όταν η ύφεση έφθασε και, αν δεν κάνουμε τίποτα για τους μισθούς και τις συντάξεις, περισσότερες θέσεις εργασίας θα χαθούν», προειδοποίησε ο υπουργός.

Το πάγωμα των μισθών που ανακοίνωσε αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους που κερδίζουν περισσότερες από 21.000 στερλίνες το χρόνο (25.200 ευρώ).

Από το μέτρο εξαιρούνται 1,7 εκατ. μισθωτοί που κερδίζουν λιγότερα από το ποσό αυτό και αποτελούν το 28% της βρετανικής δημόσιας διοίκησης.

Εξάλλου, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ εξέθεσε λεπτομερώς ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων και τους άξονεςτου προγράμματος λιτότητας:


α) Οι ετήσιεςδαπάνες κάθε υπουργείου θα μειώνονταισε ποσοστό -25%, όλη την κυβερνητικήθητεία, πλην των υπουργείων της Υγείαςκαι της Ανάπτυξης.


β) Εκτός τωνχαμηλόμισθων, οι μισθοί των δημοσίωνυπαλλήλων καθηλώνονται στο τρέχονεπίπεδο επί διετία, ενώ οι συντάξειςτους περικόπτονται.


γ) Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, απότην πρωτοχρονιά και μετά θ αυξηθεί στο20% από 7,5% σήμερα, όπως αυξάνεται αναλόγωςκι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων ήδη απότου χρόνου.

δ) Θα φορολογηθούν στονκύκλο των εργασιών τους οι τράπεζες,γιά τις οποίες οι Εργατικοί ξόδεψανδισεκατομμύρια λίρες γιά τη διάσωσήτους, ο δε φόρος εκτιμάται ότι θ αποφέρειετησίως στα κρατικά ταμεία περίπου 2,5δισ.ευρώ.

ε) Ακόμα και τα Ανάκτορατου Μπάκιγχαμ θα υποστούν περικοπέςστον προϋπολογισμό τους, δεδομένου ότιτα ετήσια έξοδα παράστασης θα καθηλωθούνστο τρέχον επίπεδο των 9,5 εκατομ.ευρώ.

ZENITH