Skip to main content

«Παγώνουν» μέχρι το 2011 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Μέχρι το 2011 αναμένεται να παγώσει η κυβέρνηση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο «ανάσα» στην κτηματαγορά.
Μέχρι το 2011 αναμένεται να παγώσει η κυβέρνηση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο «ανάσα» στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Δ. Γεωργακόπουλο, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Το εν λόγω «πάγωμα» αναμένεται να προκαλέσει θετικές αντιδράσεις στην αγορά της κατοικίας και κυρίως στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ανέμεναν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις με βάση τιςνέες αυξημένες τιμές.

Για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στη σύσταση αρμόδιων επιτροπών εκτίμησης εμπορικών αξιών, οι οποίες ανά έτος θα εκτιμούν και θα δημοσιεύουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης, ώστε οι τελευταίες να προσεγγίζουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες.

Παράλληλα, για να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση, πέραν της προαναφερθείσας αναπροσαρμογής των κλιμακίων για τη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, θα προσαρμοσθούν και οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Σήμερα οι φόροι μεταβίβασης ανέρχονται σε 9% για αξία ακινήτου έως 15.000 ευρώ και για την επιπλέον αξία εφαρμόζεται συντελεστής 11%, ενώ παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε σε μείωση του φόρου μεταβίβασης στα επίπεδα του 8% - 9%.

ZENITH