Skip to main content

Παίρνει «φωτιά» όλος ο ευρωπαϊκός νότος

Περισσότερο πιθανή από ποτέ η ενεργοποίηση του φαινομένου του ντόμινο, με την Πορτογαλία να έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Πόσο κοντά είναι η ενεργοποίηση ενός φαινομένου ντόμινο σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές ομολόγων; «Πολύ», είναι η μονολεκτική απάντηση που δίνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις από το ... μέτωπο. Το γεγονός ότι χθες τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έφτασαν στο απαγορευτικό επίπεδο των 300 μονάδων βάσης, σε σχέση με τα γερμανικά και μάλιστα σε χρόνο πολύ συντομότερο σε σχέση ακόμα και με τα ελληνικά, όχι απλώς ανησύχησε, αλλά κυριολεκτικά πανικόβαλε το σύστημα σε όλη την Ευρώπη. Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά τις καθησυχαστικές, αλλά και τις προειδοποιητικές βολές που εκτόξευσαν οι Βρυξέλλες κατά των διεθνών κερδοσκόπων, οι τελευταίοι συνέχισαν απρόσκοπτα τη «δουλειά» τους, δείχνοντας απτόητοι στις όποιες απειλές.

Πλέον, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μέσα στο επόμενο 36ωρο - δηλαδή έως αύριο το βράδυ - το στοίχημα θα είναι να κρατηθεί η «γραμμή άμυνας» που στήνεται γύρω από τη Λισαβόνα. Αν και μετά τη χθεσινή παρέμβαση της Moody’s, το συγκεκριμένο έργο κρίνεται και είναι πάρα πολύ δύσκολο. Οι κινήσεις, που γίνονται αυτή τη στιγμή, θυμίζουν έντονα όλα όσα συνέβησαν το περασμένο τρίμηνο στην Αθήνα, ενώ ο μεγαλύτερος όλων των φόβων είναι μήπως το ίδιο σκηνικό επαναληφθεί και στη Μαδρίτη. Το γεγονός ότι η ισπανική με την πορτογαλική οικονομία είναι άμεσα συνδεδεμένες δικαιολογεί όλους όσοι θεωρούν ως περίπου σίγουρη αυτή την εξέλιξη.

ZENITH