Skip to main content

Παίρνει μπροστά ο μηχανισμός στήριξης των 110 δισ. ευρώ

Το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης έδωσαν οι 16 υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, αλλά η απόφαση για την εκταμίευση των δανείων θα ληφθεί σε έκτακτη σύνοδο της Ευρωζώνης σ
Το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που προβλέπει δάνεια συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ για τρία χρόνια, έδωσαν οι 16 υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup. Από το συνολικό ποσό, τα 80 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ΕΕ και τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ οι πρώτες δόσεις θα διατεθούν προς την Ελλάδα πριν τις 19 Μαΐου, ενώ σε ορισμένα κράτη θα πρέπει να δοθεί και κοινοβουλευτική έγκριση για το μηχανισμό. Επιπλέον, θα προβλεφθεί και ένα αποθεματικό στην περίπτωση που υπάρξουν εξαιρέσεις ή περισσότερα προβλήματα με την ελληνική οικονομία από αυτά που έχουν προβλεφθεί.

Τα νέα για τον μηχανισμό στήριξης ανακοίνωσαν ο κ. Γιούνκερ, o πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος γιατις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, και ο υπουργόςΟικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Γιούνκερ, Τρισέ και Ρεν καλωσόρισαν το πρόγραμμαδημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο παρουσίασε σήμερα η ελληνικήκυβέρνηση.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να υλοποιήσει το πρόγραμμα που συνυπογράψαμε όλοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, κάνοντας λόγο για ένα μεγαλεπήβολο, δύσκολο και οδυνηρό, αλλά απολύτως αναγκαίο πρόγραμμα λιτότητας.

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επεσήμανε ότι «θέλουμε να υπάρξει η μεγαλύτερη σταθεροποίηση και δυνατότητα να ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία στις προκλήσεις που υπάρχουν».

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι η  βοήθεια θα δοθεί κάτω από αυστηρό έλεγχο, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Ρεν, θα είναι τριμηνιαίος.

Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση για την εκταμίευση των δανείων θα ληφθεί σε έκτακτη σύνοδο της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαϊου σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι. Επίσης έως την Παρασκευή αναμένεται να έχει εγκριθεί το πακέτο της βοήθειας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ταυτόχρονα με το Eurogroup, συνεδρίαζε στην Ουάσινγκτον η εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ για την οριστικοποίηση του ποσού βοήθειας προς την Αθήνα.

«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό κηδεμονία»


Την ικανοποίησή του για τη «σημαντική απόφαση της ευρωζώνης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα πειστικό πρόγραμμα τριετίας που θα οδηγήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή, στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, στην προώθηση των δημοσιονομικών αλλαγών που απαιτούνται, καθώς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Σημείωσε ότι περιλαμβάνει εξαιρετικά ισχυρά μέτρα, όπως οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου και στις συντάξεις, οι αυξήσεις των κρατικών εσόδων αλλά και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και σημείωσε ότι θα λάβει την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων εντός της εβδομάδος.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βάλει την οικονομία της χώρας σε βιώσιμη τροχιά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προστατέψει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Ερωτηθείς ο υπουργός αν υπάρχει ενδεχόμενο να μην είναι η Ελλάδα σε θέση να εξυπηρετήσει έγκαιρα τις δανειακές της ανάγκες, ο υπουργός Οικονομικών υπήρξε κατηγορηματικός, απαντώντας αρνητικά. Εξάλλου, ο υπουργός οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό κηδεμονία», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ευρώ και αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που ενδεχομένως φέρουν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε λέγοντας ότι είναι φυσικό να υπάρξουν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, γιατί ο λαός είναι οργισμένος, τόνισε, ωστόσο, ότι οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα αίσθημα ανάγκης για αλλαγή και πως η ελληνική κοινή γνώμη κατανοεί ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες. Σε τελική ανάλυση, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η προσπάθεια που γίνεται είναι για τη συνολική βελτίωση της οικονομίας της χώρας.

ZENITH