Skip to main content

Παίρνουν φωτιά και πάλι τα spreads

Σε πορεία τρελής ανόδου επανήλθε το spread, ανερχόμενο στις 665 μονάδες βάσης, παρά την προσφυγή της χώρας στο πακέτο στήριξης, καθώς οι αγορές φαίνονται να ανησυχούν για τις καθυστερήσεις σε σχέση με
Σε πορεία ανόδου επανήλθε το spread, ξεπερνώντας τις 665 μονάδες βάσης, παρά την προσφυγή της χώρας στο πακέτο στήριξης, καθώς οι αγορές φαίνονται να ανησυχούν για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με τον χρόνο, το ύψος και τους όρους της βοήθειας.

Ενδεικτικό της νευρικότητας των αγορών είναι ότι ενώ το spread άνοιξε στις 588 μονάδες βάσης, λίγα λεπτά αργότερα υποχώρησε στις 554 μονάδες βάσης, ενώ στις 12:40 είχε διευρυνθεί στις 665 μονάδες βάσης, κάνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ δωδεκαετίας.

Έντονο προβληματισμό στις αγορές προκαλούν τόσο τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παρά τη χθεσινή διάψευση από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όσο και εκτίμηση της Citi ότι το πακέτο στήριξης των 45 δισ. ευρώ δεν θα επαρκέσει, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 55 δισ. ευρώ του χρόνου, και τελικά δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία.

Πλέον όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στο ευρωπαϊκό μέτωπο, καθώς η γερμανική «διστακτικότητα» φρενάρει τα σχέδια ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, δίνοντας τροφή σε περαιτέρω αρνητικά σενάρια.

Εξάλλου, η εκτόξευση των spreads πιέζει το ΧΑ προς τις 1.800 μονάδες, με το Γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2,85%. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, όπου καταγράφονται απώλειες μέχρι και 4%.

12:54

ZENITH