Skip to main content

Παιχνίδι με λέξεις και νοήματα από Μαξίμου για τη στάση πληρωμών

Κυβερνητικοί κύκλοι επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τα περί στάσης πληρωμών προς τους πιστωτές, εάν δεν πληρωθούν οι δόσεις του τρέχοντος προγράμματος.

Στη «δημιουργική ασάφεια» το ρίχνει πάλι η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η σημερινή άτυπη ενημέρωση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει στάση πληρωμών προς τους εταίρους, σε περίπτωση που δεν ξεκλειδώσει μέρος των δόσεων του τρέχοντος προγράμματος.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι που το μεσημέρι διεμήνυαν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει το χρέος εάν δεν εκταμιευθούν άμεσα οι καθυστερημένες δόσεις, επανέρχονται χαρακτηρίζοντας «σενάρια φαντασίας» τα περί στάσης πληρωμών!

Συγκεκριμένα, σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής (εδώ) αναφέρεται πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».

Ωστόσο, σε νέο non paper που κυκλοφόρησε περίπου 3 ώρες μετά διαμηνύεται πως η παραπάνω αναφορά αποτελεί επανάληψη σημείου της επιστολής του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης στις 15 Μαρτίου και δεν προσθέτει τίποτα καινούργιο. «Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προφανώς και το Μαξίμου δεν ανακοίνωσε στάση πληρωμών, κανείς δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο. Προειδοποίησε, όμως, ξεκάθαρα τους εταίρους-δανειστές με στάση πληρωμών στο χρέος, από ίδιους πόρους, εάν εκείνοι δεν εκταμιεύσουν έστω ένα μέρος της δόσης.

Και η δημιουργική ασάφεια έχει τα όριά της...
 

 

 

ZENITH