Skip to main content

«Παιχνίδι νεύρων» Αθήνας - δανειστών

Οι πληροφορίες της Voria.gr για τη σκληρή διαπραγμάτευση, όπως τις μεταφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.

Οι πρώτες επισκέψεις κοινοτικών αξιωματούχων (Σουλτς, Ντάισελμπλουμ), μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, μπορεί να έγιναν, ωστόσο χρήσιμα συμπεράσματα για "το που το πάνε οι δύο πλευρές", δεν βγήκαν.

Ακολούθησε ο κύκλος των επαφών του νέου υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. "Στόχος όλων των πρωτοβουλιών ήταν η αμοιβαία διερεύνηση προθέσεων" επισημαίνεται από τις Βρυξέλλες, που δείχνουν, προς το παρόν, διατεθειμένες να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει, τα επόμενα δύο Eurogroups (Τετάρτη και Δευτέρα) έπονται και η καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου πλησιάζει.

Η Voria.gr επικοινώνησε τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με την Φρανκφούρτη. Η προσπάθεια που γίνεται από εκεί είναι να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, τουλάχιστον έως αύριο το βράδυ.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσονται και τα συγκρατημένα, από κάθε, άποψη μηνύματα που έστειλαν στην νέα πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, στο σύνολο τους σχεδόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Για την ακρίβεια, η ευχή που διατυπώθηκε από όλους ήταν σχεδόν πανομοιότυπη και λιτή: "Καλή επιτυχία". Το ίδιο έπραξε ακόμα και η Γερμανίδα καγκελάριος. Αγκελα Μέρκελ.

Επιχειρώντας, λοιπόν, να κάνει κανείς έναν πρώτο απολογισμό αυτών των διεργασιών και των μηνυμάτων που εκπέμπουν, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το επόμενο 48ωρο θα εξελιχθεί ένα "παιχνίδι νεύρων".

Η Αθήνα ανεβάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών της, μέσω συγκεκριμένων κινήσεων, θέλοντας να δείξει ότι θα είναι "σκληρό καρύδι". Και οι Ευρωπαίοι θα περιμένουν πραγματικές αντιδράσεις, αμέσως μετά τις πρώτες επίσημες ενημερώσεις της νέας κυβέρνησης. Μέχρι τότε υπομονή.

Το πιθανότερο είναι ότι οδηγούμαστε σε έναν «έντιμο συμβιβασμό», το περιεχόμενο του οποίου, προς το παρόν, αναζητείται.

ZENITH