Skip to main content

«Παιχνίδια» με τις ισοτιμίες στις αγορές

Είναι τόσο ευμετάβλητη η ψυχολογία των αγορών, που αρκεί μια θετική είδηση για να δώσει νέες ελπίδες, έστω κι αν αυτές συντόμως αποδεικνύονται φρούδες.
Είναι τόσο ευμετάβλητη η ψυχολογία των αγορών, που αρκεί μια θετική είδηση για να δώσει νέες ελπίδες, έστω κι αν αυτές συντόμως αποδεικνύονται φρούδες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από αυτό της αγοράς νομισμάτων δεν υπάρχει.

Ως γνωστόν, το ευρώ δέχθηκε ένα πολύ μεγάλο χτύπημα, εξαιτίας κυρίως των κακών νέων για την οικονομία της ευρωζώνης και ιδιαιτέρως ορισμένων χωρών -μελών της (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία). Έτσι, από τις αρχές του χρόνου, έως τα μέσα Μαΐου, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είχε χάσει έναντι του αμερικανικού περίπου 14% της δύναμής του.

Οι προβλέψεις των dealing rooms ήταν ότι πολύ δύσκολα το ευρώ θα ανέκαμπτε και υπήρχαν μάλιστα κάποιες αναλύσεις μεγάλων ευρωπαϊκών οίκων που το έβλεπαν να διαμορφώνεται κάτω κι από το όριο του 1,12 στα τέλη του 2010. Αρκούσε όμως μια πετυχημένη έκδοση ισπανικών ομολόγων, που ήρθε να διαψεύσει τις Κασσάνδρες για την επόμενη μέρα της οικονομίας της Ιβηρικής, για να ανατρέψει το σκηνικό και μέσα σε μια μέρα το ευρώ να κερδίσει 1,6% σε σχέση με το δολάριο.

Από σήμερα το πρωί διαπραγματεύεται στα 1,2430 δολάρια, γεγονός που αποδεικνύει εμπράκτως ότι οι φόβοι για τα κρατικά χρέη της Ευρωζώνης περιορίζονται. Προσοχή όμως. Όσοι «ξεθαρρέψουν» και σπεύσουν να επενδύσουν σε ένα δυνατό ευρώ, τους επόμενους μήνες, καλό θα είναι να το ξανασκεφτούν. Για να μην καούν...

ZENITH