Skip to main content

Παίζουν τη γάτα με το ποντίκι στη διαπραγμάτευση

Οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουν τις ελληνικές προειδοποιήσεις ότι τα λεφτά τελειώνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξύνει τον πάτο του βαρελιού η κυβέρνηση για ρευστό - Θύμα η πραγματική οικονομία, όπου δεν κουνιέτα

Σε παιχνίδι γάτας με το ποντίκι εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς ολοένα και στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για μία καταρχήν συμφωνία που θα έδινε ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Δημοσίευμα του Reuters,  επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, αναφέρει ότι η  Ελλάδα στο Euroworking Group της Τετάρτης ενημέρωσε τους δανειστές της ότι θα στερέψει από μετρητά στις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε αποδέσμευση έστω ενός μέρους της βοήθειας, πριν υπάρξει οριστική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που ωστόσο οι δανειστές αποκλείουν.

Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά το ανώνυμο δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου , υποστηρίζοντας ότι «τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Παρά τη διάψευση της ελληνικής πλευράς, το βέβαιο είναι ότι τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου πράγματι στερεύουν, έστω κι αν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα εξαντληθούν οριστικά τα χρήματα.

Στην κυβέρνηση ξύνουν τον πάτο του βαρελιού, προσπαθώντας να αντλήσουν ρευστότητα από κάθε πιθανό φορέα του δημοσίου(περιφέρειες, Οργανισμός Σχολικού Κτηρίου, κοινοτικά κονδύλια, ακούστηκε μέχρι και η Αττικό Μετρό), προκειμένου να καλύψει τη Μεγάλη Εβδομάδα περίπου 700 εκατ. ευρώ σε έντοκα και 448 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στη δόση του ΔΝΤ.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουν τις ελληνικές προειδοποιήσεις, έστω κι αν εκ των υστέρων αυτές διαψεύδονται, ότι τα χρήματα τελειώνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, η Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ αποδίδουν τις δηλώσεις των Ελλήνων σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση, υπό τον κίνδυνο του πιστωτικού γεγονότος μέσα στην Ευρωζώνη, προκειμένου να κάνουν ένα βήμα πίσω και η συμφωνία να κλείσει με ευνοϊκότερους όρους για την ελληνική πλευρά.

Η χθεσινή δήλωση του κ. Βούτση ότι εάν δεν εισρεύσουν χρήματα από την ευρωβοήθεια μέχρι τις 9 Απριλίου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποπληρώσει στην ώρα της τη δόση προς το ΔΝΤ, δεν φαίνεται να ήταν τυχαία και μάλλον εντάσσεται σε αυτόν τον πόλεμο νεύρων της διαπραγμάτευσης. Και αυτό γιατί ο υπουργός Εσωτερικών είναι στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και μέχρι σήμερα είχε κινηθεί ποτέ εκτός της κεντρικής κυβερνητικής γραμμής, αλλά και νωρίτερα εκτός της γραμμής των «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη εβδομάδα αναμένεται πραγματικά μεγάλη, όχι μόνο για τους απανταχού Ορθοδόξους χριστιανούς, αλλά και για την ελληνική οικονομία.

Το Euro Working Group, που θα συνεδριάσει το απόγευμα της 8ης Απριλίου και το πρωί της 9ης Απριλίου, είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός των διαπραγματεύσεων, από τους πολλούς, είναι η αλήθεια, που έχει ζήσει η χώρα όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια του μνημονίου.

Το βέβαιο είναι ότι η πραγματική οικονομία έχει εξαντλήσει τις αντοχές της, στην αγορά δεν κουνιέται φύλλο, όλα έχουν παγώσει, ελάχιστοι πληρώνουν, καθώς άπαντες αναμένουν να αποκατασταθεί, έστω στοιχειωδώς, ο οικονομικός κύκλος, εξέλιξη που, καλώς ή κακώς, εξαρτάται από τη συμφωνία με τους δανειστές...

ZENITH