Skip to main content

Πακέτο προτάσεων Χριστόφια για το Κυπριακό

Πακέτο προτάσεων με τρεις άξονες κατέθεσε η Λευκωσία προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, για να δοθεί μια νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Πακέτο προτάσεων με τρεις άξονες κατέθεσε η Λευκωσία προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, για να δοθεί μια νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Όπως συνάγεται από τη χθεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου Χριστόφια, το πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνει τα εξής:

Πρώτο: Διασύνδεση της συζήτησης τριών κεφαλαίων του Κυπριακού. Το περιουσιακό συνδέεται και πρέπει να συζητηθεί, ταυτόχρονα, μαζί με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, της ιθαγένειας, των αλλοδαπών και του ασύλου, δηλαδή των εποίκων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, είναι πρόδηλο ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών, όπως και του θέματος του εποικισμού, αναμφίβολα θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού, που είναι περίπλοκο και ακανθώδες.

Ο συνδυασμός της συζήτησης αυτών των τριών κεφαλαίων, εκ των πραγμάτων, θα εντατικοποιήσει και θα επισπεύσει το διάλογο.

Δεύτερο: Εφαρμογή από την Τουρκία του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προνοεί την παράδοση της περίκλειστης (ΒΑΡΩΣΙΑ) πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη.

Στόχος, η επιδιόρθωση και η αποκατάσταση της πόλης και η επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. Παράλληλα, δεσμεύεται για την αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου, που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

Επίσης, προτείνει να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς των Τουρκοκυπρίων.

Η Τουρκία, σύμφωνα με την πρόταση, θα επωφεληθεί της προώθησης της ενταξιακής της πορείας, αφού θα ανοίξουν κεφάλαια που σήμερα είναι «παγωμένα» .

Τρίτο: Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης μπορεί να γίνει, όταν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν «σε ακτίνα συμφωνίας» πάνω στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και σ΄ αυτή να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες.

Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, που περιλαμβάνει το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, την παρουσία των ξένων στρατευμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και την παρουσία των ξένων που παράνομα έχουν εγκατασταθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

ZENITH