Skip to main content

Πακιστάν: Οι πλημμύρες κατέστρεψαν σοδειές 1 δισ. δολαρίων

Οι πλημμύρες που πλήττουν το Πακιστάν είναι πιθανό να έχουν καταστρέψει σοδειές αξίας 1 δισ. δολαρίων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε σήμερα ότι οι πλημμύρες που πλήττουν το Πακιστάν είναι πιθανό να έχουν καταστρέψει σοδειές αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε όλη τη χώρα.

Τα νερά των πλημμυρών έχουν καλύψει την πεδιάδα του Ινδού ποταμού προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 1.600 ανθρώπων, αναγκάζοντας 2 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες του και πλήττοντας περισσότερο ή λιγότερο συνολικά 14 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση οι ζημιές μπορεί να είναι μεγαλύτερες από εκείνες που είχε προκαλέσει ο σεισμός του 2005», δήλωσε ο Ζέλικ σε συνέντευξη Τύπου από τη Λετονία. «Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό υπάρχουν απώλειες στις σοδειές ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε» .

Εξάλλου οι πληγέντες από τις πλημμύρες απειλούνται τώρα από το ξέσπασμα επιδημιών, οι οποίες μπορεί να εγείρουν νέα εμπόδια στις προσπάθειες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με υπηρεσίες αρωγής.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τις υδατογενείς επιδημίες. Έχουν ήδη καταγραφεί 36.000 περιπτώσεις πιθανώς θανατηφόρας οξείας διάρροιας.

«Είναι μία αυξανόμενη ανησυχία. Γι΄ αυτό απαντούμε με κάθε είδους προληπτικά, αλλά και θεραπευτικά φάρμακα (...) για επιδημίες», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Τζιουλιάνο, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής επιχείρησης του ΟΗΕ στο Ρόιτερ.

«Παιδιά πεθαίνουν αυτή τη στιγμή διότι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό», δήλωσε από τη μεριά του σε συνέντευξη Τύπου ο Πασκάλ Κουτά, επικεφαλής της αποστολής στο Ισλαμαμπάντ της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

ZENITH