Skip to main content

Πανεπιστημιακοί κατά Κοτζιά: Σκληρός προπαγανδιστής των σταλινικών καθεστώτων

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ πανεπιστημιακών και συγγραφέων με τον υπουργό Εξωτερικών, μετά την αγωγή που κατέθεσε ο Νίκος Κοτζιάς κατά της Athens Review of Books.

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ πανεπιστημιακών και συγγραφέων με τον υπουργό Εξωτερικών, μετά την αγωγή που κατέθεσε ο Νίκος Κοτζιάς κατά της Athens Review of Books.

Με την αγωγή ο υπουργός ζητεί αποζημίωση 250.000 ευρώ μετά τη δημοσίευση επιστολής αναγνώστη ο οποίος τον χαρακτήριζε ως «τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κνίτη της γενιάς μας/του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού».

«Ο Ν. Κοτζιάς υπέβαλε αυτή την αγωγή, τη στιγμή που είναι, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας του προπαγανδιστικού βιβλίου "Η Πολωνία κι εμείς" υπέρ της σταλινικής στρατιωτικής δικτατορίας στην Πολωνία το 1982. Δεν θεωρούμε περιττό να σημειώσουμε ότι με αυτόν τον τρόπο ο "ενάγων" προφανέστατα επεδίωκε, το 2010 που υπέβαλε τη αγωγή, να μην γίνονται αναφορές στο παρελθόν του ως σκληρού προπαγανδιστή των σταλινικών καθεστώτων, καθώς τότε ήταν στενός συνεργάτης, ήδη από το 1996, του Γιώργου Παπανδρέου» σημειώνεται στο κείμενο που υπογράφουν δεκάδες πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και επιστήμονες.

Στις 5 Μαρτίου γίνεται η δίκη στο Εφετείο Αθηνών κατά της Athens Review of Books, η οποία εδώ και έξι χρόνια τιμά τα γράμματα και την ελεύθερη σκέψη.

Όπως εξηγούν οι πανεπιστημιακοί, «αν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του Ν.Κοτζιά, η Athens Review of Books προφανώς θα κλείσει». «Όσοι υπογράφουμε το παραπάνω κείμενο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο το δικαίωμα της Athens Review of Books στον κριτικό λόγο, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία του λόγου και του Τύπου. Πρέπει επιτέλους να αλλάξει ο νόμος της ανελευθερίας του λόγου, ο οποίος επιτρέπει την άσκηση τόσων καταχρηστικών αγωγών που χρησιμοποιούνται πολλές φορές ως μέσον εκβιασμού ή και αθέμιτου πλουτισμού» σημειώνουν.

ZENITH