Skip to main content

Πανέτοιμος ο ΟΤΕ για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να καλυφθούν με ταχύτητες 50 Mbps οι περιοχές Αθήνας – Θεσσαλονίκης και άλλες μεγάλες πόλεις, επισημάνθηκε κατά την εκδήλωση της Ένωσης Μηχανικών Επιστημόνων Τ
Η ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να διευκολυνθούν ο ΟΤΕ και οι άλλοι πάροχοι  για την  κατασκευή δικτύων οπτικών ινών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας  στη χώρα, επισημάνθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε στηΘεσσαλονίκη η Ένωση Μηχανικών Επιστημόνων Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ με θέμα«Οπτικά Δίκτυα Πρόσβασης». Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή πρέπει να βοηθήσει και όχι να παρεμποδίζει την εξέλιξη αυτή, εφαρμόζοντας παλιομοδίτικα και ξεπερασμένα  εργαλεία ρύθμισης των αγορών.

Στην ημερίδα εξειδικευμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη ενός μοντέρνου οπτικού δικτύου πρόσβασης, FTTx.

Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εισηγήσεις, αλλά και από την συζήτηση που ακολούθησε είναι τα εξής:

- Ο κυρίαρχος στόχος είναι οι οπτικές ίνες να φθάσουν όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τελικό χρήστη.

- Είναι εφικτό να ξεκινήσει άμεσα (από τον ΟΤΕ) η υλοποίηση του οπτικού δικτύου πρόσβασης βασιζόμενο στην λογική FTTC, χρησιμοποιώντας κατ΄ αρχήν την τεχνολογία VDSL2+. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να καλυφθούν με ταχύτητες 50 Mbps οι περιοχές Αθήνας – Θεσσαλονίκης και άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να επεκταθεί και σε μικρότερες πόλεις ανάλογα με το εμπορικό ενδιαφέρον.

-Είναι εφικτή η άμεση έναρξη της κατασκευής ενός τέτοιου δικτύου το οποίο θα μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε Fiber To The Home, συνδυάζοντας με τον τρόπο αυτό, τόσο την άμεση παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών όσο και την ομαλή μετάβαση στο μελλοντικό δίκτυο ‘της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι’.

- Το προσωπικό του ΟΤΕ, με την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία που κατέχει, είναι ίσως το μόνο κατάλληλο που θα μπορούσε να σχεδιάσει, μελετήσει, προδιαγράψει και εκτελέσει ένα τέτοιου μεγέθους έργο.

- Η πολιτεία, είτε πρόκειται για την κεντρική εξουσία είτε για την τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να βοηθήσει όποιον ιδιώτη επενδυτή εμφανίζεται πρόθυμος να επενδύσει σε έργα υποδομής, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό όχι μόνο στην παροχή νέων, ποιοτικών, καινοτόμων ευρυζωνικών υπηρεσιών, αλλά και στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

-Η εμπειρία των μέχρι τώρα κατασκευών οπτικών δικτύων πρόσβασης από την τοπική αυτοδιοίκηση στα πλαίσια των MANs κατέδειξε την αναγκαιότητα σύνταξης επιχειρηματικών σχεδίων και αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών, ώστε να αποφεύγονται οι σημερινές κακοτεχνίες και σπατάλες εθνικών και κοινοτικών πόρων.

ZENITH