Skip to main content

Πανηγυρική δικαίωση Κιλτίδη

Με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο δικαιώθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ, με 212 βουλευτές να ψηφίζουν κατά της παραπομπής του σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου.
Με συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία η ελληνική Βουλή ψήφισε κατά της παραπομπής του ανεξάρτητου βουλευτή και πρώην υπουργού της ΝΔ, Κώστα Κιλτίδη σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου, καθώς 212 βουλευτές δεν του καταλόγισαν ευθύνες.

Υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού ψήφισαν μόνο 49 βουλευτές. Δηλαδή, ακόμα και στην περίπτωση που και οι 49 βουλευτές προέρχονται από τη ΝΔ (δεν γνωρίζουμε πώς ψήφισαν οι βουλευτές, καθώς η ψηφοφορία ήταν μυστική), αυτό σημαίνει ότι σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ του Κιλκισιώτη βουλευτή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην κεντροδεξιά. Αντίστοιχα, οι συντριπτικά περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές δεν ακολούθησαν την επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε την περαιτέρω διερέυνηση τυχόν ευθυνών του Κιλτίδη.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως βουλευτές από όλες τις πολιτικές παρατάξεις δεν ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του κ. Κιλτίδη στην Προανακριτική Επιτροπή, ενώ ακόμη βρέθηκαν 5 άκυρα και 16 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Παράλληλα, στην Προανακριτική Επιτροπή παραπέμπονται πέντε πρώην υπουργοί της ΝΔ.

Αναλυτικότερα:

Υπέρ της πρότασης σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο ψήφισαν 198 βουλευτές, έναντι 73 που ψήφισαν κατά. Βρέθηκαν επίσης 4 λευκά ψηφοδέλτια, ενώ 7 ψήφισαν παρών.

Υπέρ της πρότασης για τον Ευάγγελο Μπασιάκο ψήφισαν 194 βουλευτές, έναντι 81 που ψήφισαν κατά. Βρέθηκαν 4 λευκά, 1 άκυρο και 2 παρών.

Υπέρ της πρότασης για τον Πέτρο Δούκα ψήφισαν 177 βουλευτές, ενώ 81 την καταψήφισαν. Στην κάλπη βρέθηκαν και 11 άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ 13 βουλευτές ψήφισαν παρών.

Υπέρ της πρότασης για τον Γιώργο Βουλγαράκη ψήφισαν 167 βουλευτές έναντι 91 που την καταψήφισαν. Βρέθηκαν επίσης 1 λευκό ψηφοδέλτιο, 6 άκυρα, ενώ 17 ψήφισαν παρών.

Για τον Αλέξανδρο Κοντό, υπέρ της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής, ψήφισαν 186 βουλευτές, έναντι 77 που την καταψήφισαν. Βρέθηκαν επίσης 15 άκυρα, ενώ 4 ψήφισαν παρών.

ZENITH