Skip to main content

Πάνω από 14 δισ. έσοδα φέτος από τον τουρισμό

Περί τους 25 εκατ. ξένους τουρίστες περιμένουν φέτος οι ελληνικές παραλίες.

Περί τους 25 εκατ. ξένους τουρίστες περιμένουν φέτος οι ελληνικές παραλίες. Αν ο στόχος επιτευχθεί, τότε θα μιλάμε για νέο ρεκόρ - το δεύτερο στη σειρά - το οποίο θα δώσει νέα μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Κι αυτό γιατί τα προσδοκόμενα έσοδα αναμένεται να φτάσουν στα 14 δισ ευρώ. Δηλαδή, περίπου 1,5 δισ ευρώ παραπάνω από το 2014. Ηδη, οι αεροπορικές εταιρίες σπεύδουν να προσθέσουν νέες γραμμές προς τους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, ενώ το πιο ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι προστίθενται συνεχώς και νέες.

Βεβαίως, οι τουριστικοί παράγοντες προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στα δημοφιλή νησιά, τότε το κύμα αυτό θα ανακοπεί. Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι ότι οι επιπτώσεις από μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσουν την τουριστική σεζόν του 2016, κυρίως, αφού αυτή του 2015 έχει σχεδόν κλείσει από πλευράς booking. Κατά συνέπεια, για φέτος τουλάχιστον το κακό θα είναι μικρό και είναι σίγουρο ότι θα ισοφαριστεί από την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, που θα καταστήσει τη χώρα ακόμα πιο ελκυστική για τους «δολαριακούς» πελάτες.

Συν τοις άλλοις, η Ελλάδα έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα: Παρά την κρίση, το κεφάλαιο «ασφάλεια» εξακολουθεί να είναι σημαντικό όπλο, που παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τα τελευταία γεγονότα στην Τυνησία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ελληνική τουριστική βιομηχανία ετοιμάζεται να «ζήσει» μια από τις πιο πετυχημένες χρονιές της, φέτος.

ZENITH