Skip to main content

Πάνω από 2.000 νεκροί καθημερινά σε επεισόδια ένοπλης βίας

Κάλεσμα από 12 διεθνείς οργανώσεις στα ισχυρά κράτη του πλανήτη για σύναψη συνθήκης για τον έλεγχο του εμπορίου όπλων.
Πάνω από 2.000 άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους σε επεισόδια ένοπλης βίας, σύμφωνα με έκθεση 12 διεθνών οργανώσεων, την οποία εκπόνησε η βρετανική ΜΚΟ Oxfam.

Η έκθεση τονίζει πως αφότου πολλές κυβερνήσεις συμφώνησαν το 2006 ότι υπάρχει ανάγκη να ρυθμιστεί το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, περίπου 2,1 εκατ. άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε επεισόδια ένοπλης βίας. Ο αριθμός μεταφράζεται σε πάνω από 1 θάνατο κάθε λεπτό, ενώ η πλειοψηφία των θυμάτων είναι άμαχοι.

Από το σύνολο των θανάτων, 700.000 και πλέον σημειώθηκαν στην διάρκεια συρράξεων, περιλαμβανομένων αυτών στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στο Σουδάν, στη Σρι Λάνκα και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κατά την έκθεση. Ο αριθμός περιλαμβάνει και θανάτους από επεισόδια βίας που δεν έχουν πολιτικά κίνητρα ή χαρακτήρα πολέμου.

Η έκθεση παρακίνησε την επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ξεκινήσει συζητήσεις για τον ορισμό χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση μιας συνθήκης ελέγχου του εμπορίου όπλων.

Κυριότερος πολέμιος της συνθήκης υπήρξε, στο πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους. Το έτος 2008, στις Ηνωμένες Πολιτείες αναλογούσαν τα δυο τρίτα των παγκόσμιων εξαγωγών και πωλήσεων όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο, αξίας 55,2 δισ. δολ.

Της σχετικής ψηφοφορίας απείχαν πέρυσι επίσης η Κίνα, η Ρωσία και το Ισραήλ, σημαντικοί εξαγωγείς όπλων.

Οι υποστηρικτές της συνθήκης λένε ότι θα κλείσει τα «παραθυράκια» στους περιφερειακούς και εθνικούς μηχανισμούς ελέγχου του εμπορίου όπλων, που επιτρέπουν μεγάλο μέρος τους να διακινείται λαθραία. Οι πολέμιοί της υποστηρίζουν ότι οι εθνικοί μηχανισμοί ελέγχου είναι επαρκείς.

Διπλωμάτες σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι πιο «ανοικτή» όσον αφορά τη συνθήκη, αλλά έχει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της καθώς και το εάν έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα οπλοφορίας στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και να τεθεί προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση τον Δεκέμβριο.

ZENITH