Skip to main content

Πάνω από 20 δισ. ευρώ καταθέσεις έφυγαν στο εξωτερικό

Ο τελικός απολογισμός των εκροών από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος
Σε κάτι παραπάνω από 20 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι εκροές που σημειώθηκαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους εννιά μήνες. Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα, που ΄χει στη διάθεση της η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τις ενημερώσεις που της έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες διευθύνσεις των εμπορικών τραπεζών. Το πιθανότερο είναι ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας θα κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις του στο τέλος Αυγούστου, όπερ σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κατά τι υψηλότερο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, κατ’ αυτόν τον τρόπο καταρρίπτεται ένας άλλος μύθος που θέλει τα ποσά να έφυγαν προς τα έξω να είναι πολύ μικρότερα, προς χάρη ...εντυπώσεων. Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύεται μάλλον σκληρότερη. Αν πάντως δεν είχαν φύγει αυτά τα λεφτά στο εξωτερικό, τότε πιθανότητα η τέταρτη και τελευταία «ένεση» ρευστότητας, που έκανε το δημόσιο προς τις τράπεζες, με τη μορφή εγγυήσεων, να είχε αποφευχθεί. Το συνολικό της ύψος υπολογίζεται σε 25 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο «κουμπώνει» με τα πάνω από 20 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις καταθέσεις από τον προηγούμενο Νοέμβριο μέχρι σήμερα.

ZENITH