Skip to main content

Πάνω από 20 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος της διαφθοράς

«Η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας, του κράτους και του δημοσίου βίου της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας στην Αθήνα.
«Η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας, του κράτους και του δημοσίου βίου της χώρας, από την πελατειακή αντίληψη που διάβρωσε τα πάντα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας στην Αθήνα.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως «κορυφαίο σύμπτωμα» το γεγονός ότι το ίδιο το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο απόκρυψης και αδιαφανών χειρισμών.

Σημείωσε δε ότι «αν η Ελλάδα έλεγχε καλύτερα τη διαφθορά -όχι στα στάνταρ της Σουηδίας, αλλά έστω και στο επίπεδο της Ισπανίας- θα είχε μικρότερο έλλειμμα, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια».

Επικαλούμενος έρευνα του Ινστιτούτου Brookings, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η διαφθορά μάς κοστίζει κάθε χρόνο όσο το 8% του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησής του, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι κατ’ αρχήν η κυβέρνηση έχει αποδείξει την πολιτική της βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και δεύτερον προωθεί «ένα νέο πλαίσιο αρχών και κανόνων, που θα οδηγήσει στις μεγαλύτερες ανατροπές που έγιναν ποτέ στη χώρα προς το συμφέρον των πολιτών, αλλά και στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου - μέχρι τέλους».

Κατά τον πρωθυπουργό, το πλαίσιο διαφάνειας και αξιοκρατίας ξεκινά από τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα με τη θέσπιση διαφάνειας στη χρηματοδότηση των οικονομικών των κομμάτων.

Επίσης η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξετάζει τις δυνατότητες αλλαγής στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και στο θέμα της βουλευτικής ασυλίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στις εξεταστικές επιτροπές που συστάθηκαν στη Βουλή γιατί, όπως είπε, «πρέπει επιτέλους να μάθουμε την αλήθεια για τα σκάνδαλα, τη διαπλοκή, την αλλοίωση των δημοσιονομικών μας στοιχείων, για τα πάντα όσα πλήγωσαν την Ελλάδα και το κύρος, για όσα έκαναν τους πολίτες δύσπιστους απέναντί μας».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε «τομές, όπως το δικαίωμα που αποκτά η κυβέρνηση να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες συγκεκριμένων προσώπων με αυστηρότερες ποινές για όσους έχουν υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης ΄΄πόθεν έσχες΄΄ και συμμετέχουν σε off shore εταιρείες, αφού πλέον θα στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα, ενώ θα δημεύεται το μερίδιο συμμετοχής στις off shore».

Παράλληλα, τόνισε ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο νέος νόμος για την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που πρόκειται πολύ σύντομα να φέρει στη Βουλή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο οποίος θα διευρύνει την αρμοδιότητα των σημερινών οργάνων σε όλο το δημόσιο και για όλα τα εγκλήματα που στοιχειοθετούν διαφθορά, εξασφαλίζοντας δυνατότητες υψηλής τεχνολογικής υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες ελέγχων.

Ζήτησε τέλος από όλους τους πολίτες και τις υγιείς δυνάμεις του τόπου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να αλλάξουμε συνήθειες, αντιλήψεις και νοοτροπία και δεσμεύτηκε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιστροφή σε όσα μας οδήγησαν εδώ που βρεθήκαμε σήμερα».

«Η κρίση που βιώνουμε μπορεί, αν ξεπεράσουμε το άμεσο οικονομικό μας πρόβλημα, να γίνει η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαμε τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα διαφορετική που δεν θα κινδυνεύσει ξανά από μια τέτοια κρίση», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

ZENITH