Skip to main content

Πάνω από 25% η ανεργία στο νομό Ημαθίας

«Αυξάνονται και πληθαίνουν» τα λουκέτα στο νομό Ημαθίας, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών βαίνει μειούμενη, ενώ η έλλειψη ρευστότητας, βυθίζει τον επιχειρηματικό κόσμο στα χρέη, σύμφωνα με εκ
«Αυξάνονται και πληθαίνουν» τα λουκέτα στο νομό Ημαθίας, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών βαίνει μειούμενη, ενώ η έλλειψη ρευστότητας βυθίζει τον επιχειρηματικό κόσμο στα χρέη, σύμφωνα με όσα επεσήμαναν σήμερα εκπρόσωποι των αρμόδιων τοπικών φορέων, οι οποίοι διοργανώνουν το βράδυ σχετική εκδήλωση στη Βέροια.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το πρόβλημα της ανεργίας στο νομό ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Δημήτρης Ταχματζίδης, τονίζοντας ότι μόνο στον κεντρικό δρόμο της Βέροιας, που είναι και από τις πιο εμπορικούς, το τελευταίο δίμηνο έκλεισαν περίπου 15 καταστήματα.

Όπως είπε, η ανεργία εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 25% στο νομό και ξεπερνά το 50% στη Νάουσα. Πρόσθεσε πως «τα πράγματα, μάλιστα, δεν προοιωνίζονται καλά, ούτε και φαίνεται ότι θα καλυτερεύσουν άμεσα».

Νέκρωσε ο κλάδος της οικοδομής

Όπως τόνισε, ο κλάδος της οικοδομής είναι σαν να μην υπάρχει, τρεις βιομηχανίες έτοιμου ενδύματος έβαλαν λουκέτο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο «δρόμο» 150 οικογένειες, ενώ οι έμποροι «με νύχια και με δόντια» κρατούν τις επιχειρήσεις τους.

Σημείωσε δε πως, δυστυχώς αυξάνονται οι εργοδότες που απολύουν εργαζομένους και τους προσλαμβάνουν με την πρακτική της μερικής απασχόλησης. Επισήμανε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της αποψινής εκδήλωσης με θέμα «Μένουμε Ημαθία συμφέρει», θα προτείνει την έκδοση ειδικής κάρτας με την οποία καταναλωτές-μέλη των φορέων, που θα συμμετάσχουν στην κίνηση αυτή, να έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης στα συμβεβλημένα καταστήματα.

Παράλληλα, θα προταθεί στο δήμο να προχωρήσει σε μείωση τιμών στα πάρκινγκ, την οποία και θα «απολαμβάνουν» όσοι θα προσκομίζουν απόδειξη αγορών από τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής.

Κατά 30% κάτω ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας (400 μέλη), Αναστάσιος Κοντογουλίδης, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κατάσταση των εμπόρων είναι δραματική και τα περιθώρια περαιτέρω μειώσεων στις τιμές είναι στενά, αφού ήδη οι καταστηματάρχες τις έχουν ρίξει προκειμένου να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό.

Μεταξύ άλλων είπε ότι ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων καταγράφεται μειωμένος σε ποσοστό άνω του 30% και αυτό παρά το γεγονός ότι - όπως διευκρίνισε - «υπάρχει συρρίκνωση καταστημάτων, αυξάνεται η πίτα για όσα κρατιούνται ανοιχτά».

Οι εγγραφές στο επιμελητήριο Ημαθίας, που αριθμεί 10.000 μέλη, έχουν μειωθεί, βάσει των στοιχείων, αφού στο πρώτο εξάμηνο φέτος έφθασαν σε 250, έναντι 332 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι διαγραφές διαμορφώθηκαν σε 204 από 226. Παρόλο που ο αριθμός των διαγραφών αποτυπώνει βελτίωση, ωστόσο κατά τέτοιο δεν ισχύει σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου, Νίκο Ουσουτζόγλου, επειδή πάρα πολλοί επιχειρηματίες δε δηλώνουν το κλείσιμο της επιχείρησής τους.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ουσουτζόγλου τόνισε ότι το καταναλωτικό κοινό στο νομό είναι αρκετά «κουμπωμένο» και προβαίνει σε αγορές πρώτης ανάγκης, όπως και σε όλη τη χώρα και τόνισε ότι το μήνυμα που θέλει να περάσει στην αποψινή εκδήλωση είναι όλοι οι καταναλωτές να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά προϊόντα και μόνο.

ZENITH