Skip to main content

Πάνω από 35 δισ. θα μας στείλει το Βερολίνο!

Μπορεί το Βερολίνο να έκανε τη μεγαλύτερη ζημία ως προς την παροχή της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, όμως από την άλλη πλευρά θα κληθεί να πληρώσει και το μεγαλύτερο τίμημα.
Μπορεί το Βερολίνο να έκανε τη μεγαλύτερη ζημία ως προς την παροχή της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, όμως από την άλλη πλευρά θα κληθεί να πληρώσει και το μεγαλύτερο τίμημα. Αν ισχύουν όλα όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στους διαδρόμους των Βρυξελλών, η Γερμανία θα κληθεί να καταβάλλει και το ποσό των χωρών – μελών της Ευρωζώνης οι οποίες – για διάφορους λόγους – δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών. Αν αυτή η πληροφορία επαληθευτεί, τότε σε βάθος τριετίας η Γερμανία θα κληθεί να δώσει πάνω από 35 δισ. ευρώ. Κι έτσι εξηγείται γιατί η γερμανική συμμετοχή είναι τόσο υψηλή και βεβαίως η αντίδραση ανάλογη.

Σε πρώτη φάση, ωστόσο, οι Γερμανοί θα δώσουν περί τα 8,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Το ποσό θεωρείται και είναι υψηλό κι εξηγεί εν πολλοίς – πέρα από τους όποιους πολιτικού λόγους – την μεγάλη χρονική καθυστέρηση που σημειώθηκε από το μέτωπο του Βερολίνου, ως προς την έγκριση του δανείου (σσ γιατί περί δανείου πρόκειται και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο).

ZENITH