Skip to main content

«Πάνω από 50% η πιθανότητας υποβάθμισης της Ελλάδας το επόμενο 18μηνο»

Η εξειδίκευση των όρων του πακέτου στήριξης της Ελλάδας δεν φαίνεται να καθησύχασε τη Μoody΄s, που σημειώνει ότι το ΠΣΑ αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους στην εκτέλεσή του.
Η εξειδίκευση των όρων του πακέτου στήριξης της Ελλάδας δεν φαίνεται να καθησύχασε τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄s, ο οποίος, δια στόματος αναλύτριάς του, σημειώνει ότι το πρόγραμμα σταθερότητας (ΠΣΑ) της Ελλάδας αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους όσον αφορά στην εκτέλεσή του.

Όπως τονίζει σε συνέντευξή της στο Reuters η Σάρα Κάρλσον, «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 8,7% φέτος από 12,9% πέρυσι. Υπάρχουν πολύ σημαντικοί κίνδυνοι στην εκτέλεση (ΠΣΑ) αναφορικά με αυτό που θέλουν να επιτύχουν».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η εξειδίκευση του μηχανισμού βοήθειας σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίησή του αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο η πιθανότητα υποβάθμισης της χώρας από την τρέχουσα αξιολόγηση Α2 κάποια στιγμή τους επόμενους 12-18 μήνες παραμένει πάνω από 50%.

«H επιπλέον σαφήνεια του πακέτου ήταν χρήσιμη, διότι υπήρχαν εκκρεμή ζητήματα και ήταν αρκετά απροσδιόριστο μέχρι την Κυριακή. Οι λεπτομέρειες καθησυχάζουν τον κόσμο», ανέφερε σχετικά με τους όρους του πακέτου.

«Αρνητικές προοπτικές σημαίνει ότι η πιθανότητα (υποβάθμισης) κάποια στιγμή τους επόμενους 12-18 μήνες είναι μεγαλύτερη από 50%. Παρακολουθούμε συνέχεια την αξιολόγηση. Όταν εκτιμήσουμε ότι οι συνθήκες το δικαιολογούν, θα την αλλάξουμε», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας η κ. Κάρλσον επισημαίνει ότι είναι μικρός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας: «Η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι A2 με αρνητικές προοπτικές. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα χρεοκοπίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πακέτο βοήθειας έχει ενσωματωθεί στην αξιολόγησή μας».

ZENITH