Skip to main content

Πάνω από 700.000 Νεοδημοκράτες πήγαν στην κάλπη

Παρά τα σοβαρά οργανωτικά και διαδικαστικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες ήταν μαζική, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της Ρηγίλλης.
Ξεπερνάει τους 700.000 ψηφοφόρους η συμμετοχή στις εκλογές για τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορευτικής επιτροπής.
Παρά τα σοβαρά οργανωτικά και διαδικαστικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες ήταν μαζική και εκτιμάται πως κινείται σε υπερδιπλάσια μεγέθη από τις προσδοκίες των προηγούμενων ημερών.

Η εκλογική διαδικασία  ολοκληρώθηκε μετ΄ εμποδίων σ΄ όλη τη χώρα λόγω των τεχνικών προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα, που προκάλεσαν ουρές σε πολλά εκλογικά κέντρα και δύο παρατάσεις. Στη συνέχεια η διαδικασία καθυστέρησε κατά τη μεταφορά στο«online» σύστημα των ψήφων που είχαν καταγραφεί στις χειρόγραφες καταστάσεις.

Το χρονικό της εκλογής του νέου προέδρου

Το ηλεκτρονικό σύστημα κατέρρευσε στις 10.30 το πρωί και μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος η ψηφοφορία συνεχιζόταν με χειρόγραφες καταστάσεις, διαδικασία που αμφισβήτησε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος παράλληλα κατήγγειλε τραμπουκισμούς κατά των υποστηρικτών του.

«To τεχνικό πρόβλημα, που υπήρξε νωρίτερα στο δίκτυο του ΟΤΕ και έχει επηρεάσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη διαδικασία του ηλεκτρονικού συστήματος, (μετά από συνεργασία και ενεργοποίηση του ΟΤΕ), αποκαθίσταται σταδιακά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος.

 Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε ότι όσες καταγραφές χρειάστηκε να γίνουν «offline» θα ενταχθούν αμέσως στο σύστημα, όπου και μόλις αυτό αποκατασταθεί, ενώ ανακοίνωσε ότι οι κάλπες δεν θα κλείσουν, εάν δεν έχει περαστεί στο σύστημα «online» ό,τι έχει καταγραφεί «offline». Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να παραταθεί κατά μία ώρα η ψηφοφορία, ακριβώς λόγω αυτής της δυσλειτουργίας που σημειώθηκε.

Δηλώσεις για τα τεχνικά προβλήματα

Συνάντηση με την Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία είχε στα γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης ο Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από το πρωί στην εκλογική διαδικασία και κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για το καλό της παράταξης.

 Ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Όπως με ενημέρωσε η Εφορευτική Επιτροπή, με ταχύ ρυθμό αποκαθίστανται τα όποια τεχνικά προβλήματα. Καλώ τον κόσμο εκείνον που έφυγε να επιστρέψει. Εκείνον που είναι στην κάλπη να παραμείνει. Αυτό το τεράστιο ποτάμι που έχει ξεχυθεί προς την κάλπη δεν θα γυρίσει πίσω. Θα πρέπει ο κόσμος να είναι αισιόδοξος. Θα δοθεί και παράταση. Όλα θα πάνε καλά. Ο κόσμος να κρατήσει την αισιοδοξία του. Είναι καταπληκτική η συμμετοχή του κόσμου. Αυτό δίνει μια τεράστια, καινούργια δύναμη στη ΝΔ, και γι’ αυτό το λόγο είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Παρακαλώ όμως τον κόσμο, οι λίγοι που έφυγαν να επιστρέψουν, να υπάρχει αυτή η μαζικότητα. Και οι άλλοι να παραμείνουν δίπλα στην κάλπη. Σύντομα θα ψηφίσουν».

Η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε εκλογικά κέντρα της Αττικής. Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων και κάλεσε τους Νεοδημοκράτες να δείξουν υπομονή για τις όποιες οργανωτικές αδυναμίες υπάρξουν: «Η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει, οι Νεοδημοκράτες και οι Νεοδημοκράτισες έρχονται σε πάρα πολύ μεγάλους αριθμούς και θέλω να τους ευχαριστήσω γι΄ αυτό. Ξέρω ότι υπάρχουν οργανωτικές αδυναμίες, αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζεται υπομονή και είμαι σίγουρη ότι η ΝΔ θα δώσει το μήνυμά της», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη για την ηγεσία της ΝΔ, κ. Οικονόμου, δήλωσε ότι τα οργανωτικά και τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν και αντιμετωπίζονται από την εφορευτική επιτροπή δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χαλάσουν την σημερινή διαδικασία. «Επιθυμούσαμε μεγάλη συμμετοχή και εργαστήκαμε για αυτό. Ζητάμε από τον κόσμο, από τους πολίτες της Νέας Δημοκρατίας, που ταλαιπωρήθηκαν και εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται να επιμείνουν", τόνισε και πρόσθεσε ότι "μεγάλη συμμετοχή σημαίνει μεγάλη Νέα Δημοκρατία. Είναι αυτό ακριβώς που φοβάται το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο τόπος».

Ψωμιάδης: «Τραμπουκίζουν τους υποστηρικτές μου»

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Ψωμιάδης προσήλθε στις 17.00 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη, και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Αμέσως μετά ο κ. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μεγάλωσα με αρχές και αξίες. Δεν φανταζόμουν ότι ακόμη και σήμερα θα προσπαθούσαν κάποιοι να με ισοπεδώσουν. Ακόμη και σήμερα διέδιδαν ότι ο Ψωμιάδης «δεν συμμετέχει, μην τον ψηφίσετε». Είμαι ευτυχής, γιατί στη συνείδηση του ελληνικού λαού -και όχι μόνο στη συνείδηση του λαού της Νέας Δημοκρατίας- είμαι νικητής».

Νωρίτερα, με επιστολή του προς τον Δ. Σιούφα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης είχε εκφράσει τις ενστάσεις του για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με χειρόγραφες καταστάσεις, λόγω της πτώσης του επιγραμμικού (on line) συστήματος. Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρει στην επιστολή  ότι «μια τέτοια διαδικασία καταστρατηγεί τα συμφωνηθέντα και δεν εγγυάται τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας».

Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο το πρωί στο Βελλίδειο, όπου αρνήθηκε να ψηφίσει με χειρόγραφες καταστάσεις, ο νομάρχης άφησε αιχμές για υπονόμευση της υποψηφιότητάς του. «Καταγγέλλω τραμπουκισμούς, υπάρχουν εγκάθετοι που λένε μην ψηφίσετε Ψωμιάδη, υπάρχουν μπράβοι που εγκλωβίζουν.Υπάρχουν τραμπουκισμοί και απειλές. Δεν επιτρέπουν στους ψηφοφόρους μου να ψηφίσουν, δεν δίνουν τα ψηφοδέλτιά μου. Ακόμη κι εδώ στο Βελλίδειο. Αύριο θα πάρω τις αποφάσεις μου, αύριο θα μιλήσω», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θέλω να διεξαχθούν οι εκλογές με διαφάνεια», τόνισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Αύριο θα μιλήσω και αλοίμονό τους».

«Προσπάθησα εδώ και 1,5 μήνα να μείνω μακριά από αιχμές και από την εμπόλεμη ζώνη, μίλησα για ενότητα», είπε μεταξύ άλλων . Συμπλήρωσε ακόμα ότι ήταν «ο μοναδικός που μίλησε στην ψυχή του ξεχασμένου νεοδημοκράτη». Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης είπε πως του ζητήθηκε να μην ψηφίσει ηλεκτρονικά, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε.

Δηλώσεις υποψηφίων μετά την κάλπη

Πριν εμφανιστούν τα τεχνικά προβλήματα, η κα Μπακογιάννη ψήφισε στο κλειστό του Μετς στην Αθήνα και ο κ. Σαμαράς στην Πύλο.

Απευθυνόμενος σε όλους όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών Δημήτρης Σιούφας υπογράμμισε ότι η ανάδειξη προέδρου από τη λαϊκή βάση του κόμματος είναι σημαντική κατάκτηση άμεσης δημοκρατίας, που οφείλουμε να τη θεμελιώσουμε με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.

«Όσοι νοιαζόμαστε να είμαστε παρόντες την Κυριακή (σ.σ. σήμερα) να έχουμε υπόψη μας ότι εκλέγουμε όχι μόνο πρόεδρο, αλλά και τον επόμενο πρωθυπουργό», ανέφερε ο κ. Σιούφας και συνέχισε λέγοντας ότι η οργανωτική επιτροπή, ο μηχανισμός του κόμματος, αλλά και οι υποψήφιοι, έχουν φροντίσει για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της εκλογής και εγγυώνται το αδιάβλητο, διαφανές και άψογο του πολιτικού και οργανωτικού αυτού εγχειρήματος.

Εκπέμπουμε μήνυμα συμμετοχής, ενότητας και προοπτικής», ανέφερε ο κ. Σιούφας.

 Ο κ. Σιούφας είπε ότι θα υπάρχουν 1039 εκλογικά κέντρα στα οποία θα λειτουργούν 1584 εκλογικά τμήματα. Στις οκτώ χώρες της Ευρώπης θα υπάρχουν 64 εκλογικά τμήματα ενώ συνολικά θα είναι συνδεδεμένοι 3.516 ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις οκτώ το βράδυ, μετά την παράταση, ενώ, εάν σε κάποια τμήματα υπάρχουν ουρές, τότε η διαδικασία θα παραταθεί.

 Αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται όταν θα υπάρχει ικανός αριθμός από το 20% των εκλογικών τμημάτων. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα είναι αντιπροσωπευτικό για το τελικό αποτέλεσμα.Σημειώνεται ότι τα αποτέλεσμα θα φτάσουν στην κεντρική εφορευτική επιτροπή στη Ρηγίλλης με δύο οδεύσεις, η μια μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και η δεύτερη με φαξ που θα έχει ειδικούς κωδικούς.

Κώστας Καραμανλής

Στη Ραφήνα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο απερχόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής στη δήλωσή του τόνισε: «Εύχομαι και πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία ενωμένη δυνατή υπό τη νέα ηγεσία της θα πρωταγωνιστήσει και πάλι όπως της ταιριάζει στα δημόσια πράγματα της χώρας».

Ντόρα Μπακογιάννη

Στο κλειστό γυμναστήριο του ΜΕΤΣ ψήφισε πριν από λίγο η Ντόρα Μπακογιάννη. Η υποψήφια για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έγινε θερμά δεκτή από οπαδούς του κόμματος και δήλωσε: «Αυτούς τους δύο μήνες είπαμε και ακούσαμε πολλά. Σήμερα μιλάνε οι πολίτες. Σήμερα μιλάει η καρδιά , το φιλότιμο και η συνείδηση του Νεοδημοκράτη. Καλώ όλους να έρθουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της παράταξής μας, η οποία θα σημάνει το νέο ξεκίνημα. Ένα νέο ξεκίνημα το οποίο είναι ελπιδοφόρο για τη Νέα Δημοκρατία. Θα αφήσουμε πίσω ό,τι μας πλήγωσε και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί για να κάνουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά. Την κεντροδεξιά που ονειρευόμαστε, την κεντροδεξιά που μπορεί να είναι χρήσιμη στην Ελλάδα».

Αντώνης Σαμαράς

 Στην Πύλο της Μεσσηνίας ψήφισε πριν από λίγο ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έγινε δεκτός από δεκάδες κατοίκους της περιοχής. Ο κ. Σαμαράς, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, δήλωσε ότι «σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Νεοδημοκράτες κάνουν τη μεγάλη ανατροπή και κατακτούν την ελπίδα. Από αύριο ξεκινάει μια νέα εποχή και για τη Νέα Δημοκρατία και για την Ελλάδα μας». Ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει μέσα στην ημέρα στην Αθήνα και θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας από το γραφείο του στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Στο Παγκράτι ψήφισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ιστορική τη μέρα για το κόμμα και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην αποθαρρύνονται από τα τεχνικά προβλήματα. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η αθρόα προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που πρόσκεινται στη ΝΔ, ψηφοφόρων και φίλων, είναι η μεγαλύτερη ενθάρρυνση για όλους μας που έχουμε βγει μπροστά, για να ανοίξουμε διάπλατα τον αισιόδοξο ορίζοντα της ΝΔ. Προέκυψαν και κάποια τεχνικά προβλήματα και θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους εκείνους που σε κάποια στιγμή αποθαρρύνθηκαν, ακριβώς γιατί είχαμε αυτά τα μικρά τεχνικά ζητήματα να προσέλθουν στην κάλπη, να ασκήσουν αυτό το ιερό δικαίωμα της ανάδειξης της φυσικής ηγεσίας στη μεγάλη ιστορική αυτή παράταξη. Η συμμετοχική δημοκρατία πλέον είναι πραγματικότητα στην πατρίδα μας και προαναγγέλλει μια καινούργια εποχή για το πολιτικό σύστημα της χώρας και στην ουσία εγκαινιάζει τη νέα μεταπολίτευση».

ZENITH