Skip to main content

Πανούσης: Ακολουθούμε τη διαμεσολάβηση και όχι την καταστολή

Απάντηση στις επικρίσεις για τη στάση της αστυνομίας στην κατάληψη της Νομικής αλλά και στα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Απάντηση στις επικρίσεις για τη στάση της αστυνομίας στην κατάληψη της Νομικής αλλά και στα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας, οι πρόσφατες ανακοινώσεις και αιτιάσεις των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε μία σειρά θεμάτων, που απασχολούν τον πολιτικό και κοινωνικό βίο, επί σειρά ετών, όπως οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, η πλατεία των Εξαρχείων, η φρούρηση γραφείων κομμάτων και πολιτικών προσώπων, επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά την προσήλωσή τους στο δόγμα «μηδενική ανοχή».

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει η ανακοίνωση, για τα θέματα που αφορούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και γενικότερα τις κοινωνικές διεργασίες ακολουθούνται διαδικασίες διαμεσολάβησης και συνεννόησης και όχι ιδεοληπτικοί δογματισμοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί.

Στα πρόσφατα γεγονότα η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τονίζει, επέδειξαν ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση. Η στάθμιση των κινδύνων, μέσα στο κλίμα ανομίας που κληρονομήσαμε, συνιστά κρίσιμο παράγοντα επέμβασης ή μη.

Το υπουργείο καλεί τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ανατρέξουν σε πληθώρα περιστατικών της δικής τους περιόδου.

“Είναι ευκαιρία να αντιληφθούν τα στείρα αποτελέσματα της μηδενικής ανοχής και των μηχανισμών βίαιης καταστολής που οι ίδιοι είχαν επιβάλει”, αναφέρεται.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία των παρελθόντων ετών, που επιβεβαιώνουν την αναποτελεσματικότητα των προηγουμένων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στον τομέα αυτό.

Ερωτάται, λοιπόν από το υπουργείο, είναι στις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία επί των ημερών τους;

“Θα δημοσιοποιούσαν άραγε στοιχεία για τον αριθμό των αστυνομικών, που είχαν διατεθεί υποτίθεται στη φρούρηση γραφείων τους, ενώ απασχολούνταν σε «αλλότρια»  καθήκοντα, προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός;”

Το γραφείο Τύπου του υπουργού αναφέρει ότι το υπουργείο υλοποίησε τη δέσμευση του και έχει ήδη αποδεσμεύσει αστυνομικούς από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα και ένας μεγάλος αριθμός είναι πλέον στη διάθεση της αστυνόμευσης, της προστασίας και της εξυπηρέτησης των πολιτών.

“Αυτό το κρίσιμο σημείο, τα πολιτικά κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το αποσιωπούν, προβάλλοντας προσχηματικά δήθεν, έλλειμμα φρούρησης γραφείων και πολιτικών προσώπων”.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα την πολιτική που έχει σχεδιάσει, “με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το όφελος των πολιτών, προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, που είναι απαραίτητες για τη νέα πορεία της χώρας μας”.

«Αναρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για τα ακαδημαϊκά προβλήματα»

Νωρίτερα, μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός τόνισε ότι «η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να λύνει τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, ούτε τα ακαδημαϊκά προβλήματα της χώρας».

Και πρόσθεσε: «40 χρόνια τι γίνεται με τις καταλήψεις; Θυμάμαι καταλήψεις έξι μηνών, όχι πέντε ημερών. Θυμάμαι να καίνε τα αυτοκίνητα στις διαδηλώσεις του χώρου αυτού. 40 χρόνια καίνε στα Εξάρχεια. Άρα είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα τι συμβαίνει στα Εξάρχεια, είναι ένα ακαδημαϊκό πρόβλημα τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια».

Ειδικά για τα πανεπιστήμια σημείωσε πως «αν θέλει το πανεπιστήμιο να έχει πανεπιστημιακή αστυνομία ή περιφρούρηση ή οτιδήποτε άλλο ας το κάνει. Σκεφτείτε όμως την εικόνα ενός ευρωπαϊκού πανεπιστημίου που προχθές θα έμπαινε η αστυνομία... θα λύνει η αστυνομία τις ενδοοικογενειακές περιπτώσεις των πανεπιστημίων».

Ερωτηθείς σχετικά με τη μη επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική απάντησε πως όλα είναι «θέμα στάθμισης». «Πρέπει να δεις τι θα συμβεί στη σημερινή νοοτροπία και συγκυρία αν μπούνε μέσα αστυνομικοί, έχουν φυσική επαφή, σπάσουν δύο - τρία κεφάλια, σπαστούν και δύο κεφάλια των αστυνομικών. Οι ίδιοι που λένε γιατί δεν μπήκατε θα λένε γιατί μπήκατε έτσι... 40 χρόνια δεν σπάνε κεφάλια; Έγινε τίποτε;», επισήμανε.

Για τα Εξάρχεια είπε πως 40 χρόνια η μεταπολίτευση δεν μπορεί να λύσει αυτό το «κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα», τονίζοντας πως «η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να λύνει τις παθογένειες της μεταπολίτευσης» και ότι «αυτοί που παράγουν το πρόβλημα πρέπει να το λύσουν... πρέπει να το λύσει η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».

ZENITH