Skip to main content

Παπακωνσταντίνου: Εντός στόχων ο προϋπολογισμός αλλά...

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι εντός στόχων στο εξάμηνο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 7,1%. Ωστόσο, οι κίνδυνοι
Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι εντός στόχων στο εξάμηνο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 7,1%.

Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των εσόδων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς προβλέπει ότι θα ενισχυθούν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, από:

  • Την είσπραξή του ΕΤΑΚ 2009 και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για το 2010,

  • Τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ που ισχύει από 1η Ιουλίου του 2010

  • Την τρίτη αύξηση στα τσιγάρα, η οποία ακόμη δεν έχει περάσει στους καταναλωτές

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι παραμένουν οι κίνδυνοι για τους στόχους που έχουν τεθεί στα έσοδα, ομολογώντας εμμέσως την υστέρηση που παρουσιάζουν κάποιες πηγές εσόδων, σε σχέση με τα προβλεπόμενα.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι η μείωση του ελλείμματος θα είναι κάτω από τον αρχικό στόχο του 8,1% του ΑΕΠ, ενώ χαρακτήρισε «υπερβολικά απαισιόδοξες» τις πρώτες ενδείξεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4%.

Εξάλλου, ο ΥΠΟΙΚ πληροφόρησε τους εκπροσώπους του τύπου ότι κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ θα βρίσκεται εκ νέου στην Αθήνα μεταξύ 20 και 26 Ιουλίου, για νέους ελέγχους σχετικά με την εξέλιξη της εφαρμογής του συμφώνου σταθερότητας.

Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. «Είμαστε σε καλό δρόμο και δεν μπορώ να καταλάβω από πού εκπορεύονται τα σενάρια για νέα μέτρα, που δημιουργούν νέες φοβίες στον κόσμο, ενώ θα πρέπει να ηρεμήσει και να έχει μια σιγουριά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επεσήμανε, δε, ότι εξετάζει την πιθανότητα να δοθούν νέα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων. «Παρακολουθούμε την πορεία των εσόδων κι αν δούμε ότι υπάρχει κόπωση στο κίνημα των αποδείξεων θα κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις, αλλά θα δοθούν περισσότερα κίνητρα για μεγαλύτερη μείωση του φόρου κι ενδεχομένως οι αποδείξεις από κάποιες επαγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν να αποφέρουν μεγαλύτερο φορολογικό όφελος», σημείωσε.

Τέλος, προανήγγειλε ότι μέσα στην εβδομάδα θα γνωστοποιηθούν τα ονόματα των νυκτερινών κέντρων στα οποία θα μπει λουκέτο λόγω φορολογικών παραβάσεων και πως την ερχόμενη εβδομάδα στελέχη των πέντε μεγάλων ελεγκτικών οίκων θα ξεκινήσουν έλεγχο δαπανών σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία.

ZENITH