Skip to main content

Παπανδρέου: «Ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι πάντα επίκαιρος»

Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε σήμερα στεφάνι στο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού. Μήνυμα των υπόλοιπων κομμάτων για την επέτειο.
«Ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι πάντα επίκαιρος», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο, στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να είναι ο πολίτης συμμέτοχος, τονίζοντας ότι «γι΄ αυτό παλεύουμε κι εμείς σήμερα».

Μήνυμα Κ. Παπούλια για την επέτειο του Πολυτεχνείου

«Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Σημειώνει ακόμη ότι «είναι μία επέτειος που επιβάλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους, αν η παιδεία είναι αυτή που αξίζει στα παιδιά μας, αν η ελευθερία είναι πλήρης και αδιαπραγμάτευτη για τις μειοψηφίες».

«Οι αγωνιστές του αντιχουντικού αγώνα αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς, στάσης ζωής, αξιακού κώδικα και τους οφείλουμε περισσότερα από όσα καταθέτουμε», αναφέρει ο κ. Παπούλιας.

Επισημαίνει επίσης ότι «οι εξεγέρσεις συνήθως συμβαίνουν χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο και από ανθρώπους που μπορεί αργότερα να μετανιώσουν ή να αλλάξουν. Στην πραγματικότητα δεν ανήκουν σε αυτούς που τις προκαλούν αλλά σε εκείνους στο όνομα των οποίων εκδηλώνονται. Και είναι σχεδόν πάντα εκφράσεις ανάτασης και διεκδίκησης της νέας γενιάς που προηγείται όταν πρόκειται για τις μεγάλες ανατροπές».

«Είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι άνθρωποι δικαιούνται την κατανόησή μας ακόμη και για τα λάθη τους», καταλήγει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ΝΔ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

«Η σημερινή επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αφού σημείωσε πως η δημοκρατία μας είναι ισχυρότερη όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία μας, τόνισε πως «αυτήν την ισχυρή δημοκρατία θα πρέπει να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο ουσιαστική».

Μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

«Ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή» χαρακτηρίζει την εξέγερση του Πολυτεχνείου η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά της για την επέτειο.

«Ο Νοέμβρης δεν ήταν κάτι στιγμιαίο ούτε και αφορά μόνο μία γενιά. Με το ΄Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία΄ παρέλαβε από τη γενιά της αντίστασης μία βαριά, πολύτιμη σκυτάλη. Άνοιξε μέτωπο διαρκές, με τη φτώχια και την κοινωνική ανισότητα, ενάντια στο σκοταδισμό και την καταστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέτωπο διαρκές για ανεξαρτησία», αναφέρει.

Συνεχίζει δε τονίζοντας πως οι αγωνιστές και αγωνίστριες του Νοέμβρη ανέδειξαν ταυτόχρονα πάρα πολλά.

«Σήμερα για τα κινήματα, για τη ριζοσπαστική αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζει, «ο αγώνας του Νοέμβρη αποτελεί ανοιχτό βιβλίο θεωρίας αλλά και πρακτικής, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Νέες μορφές αλλοτρίωσης και καταπίεσης, νέου τύπου δεσμά, απαιτούν σήμερα νέους αγώνες».

ZENITH