Skip to main content

Παπανδρέου: Οι αγορές δεν είναι Θεοί

Οι αγορές κάνουν λάθη και δεν πρέπει να λατρεύονται ως Θεοί, ενώ πρέπει να δούμε πώς θα τεθούν σε καλύτερη χρήση για να βοηθήσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, τονίζει ο πρωθυπουργός.
Οι αγορές κάνουν λάθη και δεν πρέπει να λατρεύονται ως Θεοί, ενώ πρέπει να δούμε πώς θα τεθούν σε καλύτερη χρήση για να βοηθήσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, τονίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Foreign Policy

Όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός, οι αγορές μπορούν να διαμορφώσουν ψυχολογία, η οποία δεν στηρίζεται στη λογική και μπορεί να μετατραπεί σε ψυχολογία όχλου, δημιουργώντας είτα φούσκες είτε καταστροφές.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η χώρα μας έχει τεράστιες ικανότητες και τα μέσα για την αντιμετώπιση κρίσεων. «Αλλά από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα, επειδή είναι παγκόσμια, κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται αδύναμοι. Η αίσθηση της αποδυνάμωση πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερη ανασφάλεια και δυσπιστία στους πολιτικούς θεσμούς που έχουμε - και αυτό μπορεί να κυμαίνεται από την απάθεια στη βία, έως τον φονταμενταλισμό του λαϊκισμού», προσθέτει.

Όσον αφορά στο λόγο που η χώρα μας οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο, αναφέρει ότι η χώρα μας δεν είχε καλή διαχείριση, λόγω της έλλειψης διαφάνειας, ενώ υπήρχε μεγάλη σπατάλη χρημάτων που χάθηκαν μέσω της τεράστιας γραφειοκρατίας και του συστήματος πελατειακής υποστήριξης.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, περνώντας «από το μονοπάτι του καλύτερου συντονισμού και της εμβάθυνσης της ολοκλήρωσής μας. Ειδάλλως, αντιμετωπίζουμε την προοπτική της μετακίνησης πίσω σε πιο εθνικιστικές και εγωκεντρικές πολιτικές».

ZENITH