Skip to main content

Παπανδρέου: «Οι κινητοποιήσεις έχουν απέναντί τους την κοινωνία»

Μήνυμα στους αγρότες να εγκαταλείψουν τα μπλόκα έστειλε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει η δυνατότητα επιδοτήσεων από εθνικούς πόρους. Ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον
«Δεν κατανοούμε τη μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων, γιατί έχουν απέναντί τους την κοινωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά το πέρας του «άτυπου» υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε για ακόμη μια φορά τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο  και να σταματήσουν το κλείσιμο των δρόμων και των συνόρων. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει συγκεκριμένες προτάσεις μέσα στο 2010, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν άμεσα επιδόματα στους αγρότες από εθνικούς πόρους και ότι οι όποιες οικονομικές ενισχύσεις θα δοθούν μέσα από κοινοτικά προγράμματα.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα περισσότερα από τα αιτήματα των αγροτών είναι ούτως ή άλλως θεσμικά και θα προωθηθούν μέσα από το διάλογο στον οποίο έχει καλέσει η κυβέρνηση. Και ο οποίος, όπως τονίστηκε, είναι ανοιχτός, αν οι ίδιοι οι αγρότες το θέλουν. Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες κινητοποιήσεις και παράλληλα να δίνεται αυτή η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, καθώς επιπλέον υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, η οποία στο πρόγραμμά της περιέχει τις αλλαγές αυτές.

Είναι ευκαιρία για τους αγρότες, είπε ο πρωθυπουργός, να αξιοποιήσουν το νέο της κυβέρνησης και τη διάθεσή της για αλλαγές. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος του ανέφερε ότι πέραν της γενικής αναστάτωσης, οι μικροί παραγωγοί και κτηνοτρόφοι της Βουλγαρίας επιβαρύνονται καθημερινά με κόστος τριών εκατομμυρίων ευρώ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τού απάντησε ότι μέσα από το διάλογο θα γίνει προσπάθεια να σταματήσει το κλείσιμο των οδικών αξόνων. Ο κ. Μπορίσοφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.


Μπατζελή: «Τα χρήματα δεν λύνουν το πρόβλημα»

«Κατανοούμε τα προβλήματα των αγροτών που συσσωρεύτηκαν από την προηγούμενη κακοδιαχείριση, αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να τα λύσουν», δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή μετά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και οι πολίτες γνωρίζουν τη δύσκολη κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί με λογικά επιχειρήματα.

 Επίσης, η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στην άσχημη εικόνα που δημιουργείται για ητ χώρα στο εξωτερικό. Απαντώντας σε ερωτήσεις η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα συνολικά, ενώ σε ό,τι αφορά στους αγρότες είπε ότι αν θέλουν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στα μπλόκα. «Εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας για αλλαγές και τομές και τόνισε ότι ο διάλογος δεν είναι φιέστα, αλλά ουσιαστικός, καθώς έχει στο επίκεντρό του το αγροτικό πρόβλημα της χώρας», είπε.

Τέλος, ερωτηθείσα για χρηματικές αποζημιώσεις, η κ. Μπατζελή είπε ότι χρήματα έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, 500 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις και 160 για το σιτάρι, και αυτά επιστρέφονται εις διπλούν ως πρόστιμο. Και πρόσθεσε ότι αυτά τα χρήματα δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, ενώ επιπλέον επιβαρύνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό.

ZENITH