Skip to main content

Παπανδρέου: Το όπλο στο τραπέζι είναι πλέον γεμάτο

Μήνυμα στις αγορές προσπαθεί να στείλει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, τονίζοντας ότι μετά τη συγκεκριμενοποίηση των όρων στήριξης «το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο».
Μήνυμα στις αγορές προσπαθεί να στείλει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, τονίζοντας ότι μετά τη συγκεκριμενοποίηση των όρων στήριξης από το σημερινό Eurogroup «το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο».

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με προσδιορισμένους πλέον τους όρους, το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο. Οι κερδοσκόποι αυτό θα το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα πείσει τις αγορές απλώς ως όπλο στο τραπέζι. Αν δεν τις πείσει, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει δίχτυ ασφαλείας τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης  και δηλώνει ότι «ο μηχανισμός δεν ήταν και δεν είναι η πρώτη επιλογή, αλλά βεβαίως αν χρειαστεί υπάρχει».

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει αστεία τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ για το ρόλο της Γερμανίας, τονίζει ότι «όπως όλες οι χώρες ΕΕ αντιμετωπίζει και αυτή μεγάλα εσωτερικά προβλήματα λόγω της κρίσης».

«Δεν έχουμε χάσει ούτε λεπτό», προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα «στο οποίο την οδήγησαν λάθη, παραλείψεις και νοοτροπίες δεκαετιών, που διογκώθηκαν σε αδιανόητο βαθμό από το 2004 ως το 2009», απαντά ο κ. Παπανδρέου στο ερώτημα περί ενδεχόμενων καθυστερήσεων στη λήψη μέτρων.«Ποτέ στο παρελθόν», υπογραμμίζει, «υπουργικό συμβούλιο δεν είχε τέτοια παραγωγή νομοσχεδίων που κατατίθενται στη βουλή».

Όσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο, σχετικά με το φορολογικό τονίζει ότι τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής «είναι τα πιο σκληρά μέτρα που έχει πάρει κυβέρνηση κατά των φοροφυγάδων. Και θα είναι και αποτελεσματικά. Και για τα μικρά και για τα μεγάλα ψάρια».

Μιλώντας για τη μονιμότητα στο δημόσιο, υπογραμμίζει ότι είναι συνταγματικά καθιερωμένη, αλλά δηλώνει ότι «αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε και αλλάζουμε είναι ο τρόπος λειτουργίας. Πλέον όποιος παρανομεί θα δέχεται τις συνέπειες άμεσα, όχι αφότου βγει στη σύνταξη».

Για την αξιολόγηση των υπουργών, δηλώνει ότι ο όρος «point system» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς «η αξιολόγηση για όλους είναι η βασική αρχή αυτής της κυβέρνησης. Το λέγαμε και προεκλογικά: αξιολόγηση και λογοδοσία παντού και για όλους. Όλοι κρινόμαστε καθημερινά σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για φαινόμενα δυσλειτουργίας και διαφωνιών στην κυβέρνηση, αναρωτιέται γιατί ορισμένοι εκπλήσσονται με το αυτονόητο: «είναι ακριβώς αυτή η ανταλλαγή απόψεων που αποτελεί τη δύναμή μας να βελτιώνουμε τις αποφάσεις μας και να καταλήγουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις».

ZENITH