Skip to main content

Παπανικολάου: Η τυφλωτική αγωνία να μη βγει τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή

Άρθρο στη Voria.gr της υποψήφιας βουλευτού στην Α' Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Παπανικολάου.

της Κατερίνας Παπανικολάου*

Τις τελευταίες ημέρες όλο και πιο έντονα ακούγεται η προτροπή "ψήφισε Ποτάμι για να μη βγει η Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα".

Είναι τόσο λυπηρό να πλησιάζουμε στις εκλογές με τόσο θλιβερές συλλογιστικές και τόσο ανούσιες στρατηγικές ψήφου. Τείνουμε να ξεχάσουμε ή καλύτερα έχουμε βγάλει εκτός δημοσίου διαλόγου το δημοσκοπικό ποσοστό της Χρυσής Αυγής ως ποσοστό αυτό καθ' εαυτό και συζητάμε για την περιβόητη τρίτη θέση. Και μπλέκουμε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με το εάν θα είναι στο τρίτο βάθρο η Χρυσή Αυγή ή το Ποτάμι. Το ζήτημα είναι σαφώς πιο βαθύ και ανακινεί θεμελιώδη θέματα θεσμών και δημοκρατικών διαδικασιών, εφόσον πραγματοποιηθεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί από προφυλακισμένους βουλευτές να στηρίξουν με την ψήφο τους ή όχι το σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη ημέρα. Και τότε προφανώς δεν είναι τόσο απλό το θέμα όσο παρουσιάζεται στη φράση "ψήφισε Ποτάμι...".

Παρόλο, λοιπόν, που είμαι υποψήφια με το Ποτάμι και θεωρητικά θα έπρεπε να ασχολούμαι μονομερώς με το να είναι το Ποτάμι η τρίτη δύναμη, αρνούμαι να δεχθώ οποιαδήποτε τακτική που μπορεί μεν να φέρει το Ποτάμι στην επιθυμητή τρίτη θέση και ταυτόχρονα αποσιωπά ένα φλέγον ζήτημα αυτής της πολιτικής στιγμής για τη χώρα. Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής πρέπει να μας απασχολεί ανεξάρτητα με το ποια θέση προβλέπεται να πάρει στην τελική κατάταξη, γιατί θέτει σε κίνδυνο και σε νέα διλήμματα την ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική δημοκρατία και Δικαιοσύνη. Και είναι τουλάχιστον μικροπρεπές και κοντόφθαλμο να μιλάμε μόνο για το τι θα βγάλει η κάλπη και να είμαστε ικανοποιημένοι με την τέταρτη θέση για τη Χρυσή Αυγή λόγου χάρη.

Έτσι, κλείνοντας κάποιες πρώτες σκέψεις, προφανώς και η ψήφος στο Ποτάμι που θα το αναδείξει τρίτη δύναμη έχει την αξία της μόνο εφόσον συνοδεύεται από το μήνυμα πως συντάσσεται ο ψηφοφόρος με τις θέσεις και γραμμές του Ποταμιού, πως πιστεύει και επικροτεί τα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια του και πως επιλέγει θετικά το Ποτάμι ως μια νέα δυναμική πολιτική πρόταση. Και προσωπικά δε θα ήθελα καμία ψήφο που να στοχεύει στο να μη βγει η Χρυσή Αυγή, γιατί είναι σα να βάζουμε το πολύπλευρο αυτό ζήτημα κάτω από το χαλί για λίγο... Και οι εξελίξεις -στην Ευρώπη, στην ελληνική διακυβέρνηση και στην υπόθεση των προφυλακισμένων της Χρυσής Αυγής- δεν ξέρουμε ποτέ πόσο γρήγορα μπορεί να μας φέρουν σε νέα αδιέξοδα. Έστω και τελευταία στιγμή ας αφήσουμε τις στρατηγικές του παρελθόντος και ας κοιτάξουμε όλο το χάρτη των αποτελεσμάτων και του επιμερισμού της ψήφου της ελληνικής κοινωνίας.

* Η Κατερίνα Παπανικολάου είναι υποψήφια στην Ά Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι

ZENITH