Skip to main content

Παρ΄ολίγον ξύλο στη Μητροπολιτική για τα εργοστάσια βιομάζας (vid)

Προπηλακίστηκαν και απειλήθηκαν περιφερειακοί σύμβουλοι από κατοίκους των Βασιλικών και της Λακκιάς. Φυγαδεύτηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Ζάχαρης.

του Τάσου Τασιούλα

Εκατοντάδες κάτοικοι των Βασιλικών και της Λακκιάς συγκεντρώθηκαν για τέταρτη φορά στην αίθουσα συνεδριάσεων της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις δυο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την επεξεργασία βιομάζας.

Με συνθήματα και μαύρες σημαίες και πάλι, αλλά χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην αίθουσα, το σκηνικό έντασης επαναλήφθηκε για τέταρτη φορά.

Πάντως, το κλίμα είναι πολύ τεταμένο, ενώ γι΄ ακόμη μια φορά ακούστηκαν και προσβλητικά συνθήματα. Και αμέσως μόλις ο πρόεδρος, Μιχάλης Τζόλλας, επιχείρησε να ξεκινήσει τη συνεδρίαση επικράτησε πανδαιμόνιο, με τους συγκεντρωμένους να ζητούν να αναγνωστεί πρώτα η εισήγηση επί του θέματος.

Μόλις ο εισηγητής, Γιώργος Τσαγκαρλής, διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας είπε πως ακόμη και το αρμόδιο υπουργείο αποφάνθηκε θετικά στην εισήγηση των υπηρεσιών για θετική γνωμοδότηση επί των επενδύσεων, και πως δεν υπάρχει κανένα 'πάτημα' στη νομοθεσία για αρνητική γνωμοδότηση, υπήρξαν και πάλι διαμαρτυρίες.

Ενάντια στην επένδυση τάχθηκε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής. Οι κάτοικοι άρχισαν να παίρνουν το λόγο μόνοι τους και σε συνθήκες... μπάχαλου η συνεδρίαση διακόπηκε εκ νέου.

Παρά τη διακοπή, όμως, οι σκηνές ροκ στην αίθουσα συνεχίστηκαν καθώς προπηλακίστηκαν και απειλήθηκαν περιφερειακοί σύμβουλοι, όπως η κυρία Πατουλίδου, ο κ.Τζόλλας, ο κ.Γάκης, ο κ.Ασπασίδης κα.

Μεταξύ αυτών που απειλήθηκαν ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος, Ηλίας Ζάχαρης, ο οποίος... φυγαδεύτηκε.

Τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής αποσύρθηκαν και υπό αυτές τις συνθήκες αποφάσισαν να μη δώσουν ούτε θετική, ούτε αρνητική γνωμοδότηση και να στείλουν την εισήγηση των υπηρεσιών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι αυτή που θα λάβει την οριστική απόφαση.

Τη σχετική εισήγηση έκανε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Κώστας Γιουτίκας και έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

Μετά τη διακοπή της συνεδρίασης οι κάτοικοι αποχώρησαν και απέκλεισαν συμβολικά για περίπου 20 λεπτά την οδό Βασ.Όλγας στο ύψος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

ZENITH