Skip to main content

Παράδειγμα για ευρωζώνη η Γερμανία, λέει ο Βέμπερ

Τα κυβερνητικά μέτρα για την περιστολή των ελλειμμάτων της Γερμανίας είναι παράδειγμα για όλη την ευρωζώνη, έκρινε σήμερα ο Α. Βέμπερ, επικεφαλής της «Μπούντεσμπανκ».
Τα κυβερνητικά μέτρα, με «κεντρικό» στόχο την περιστολή των ελλειμμάτων του γερμανικού κρατικού προϋπολογισμού, «θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για όλη την ευρωζώνη», έκρινε σήμερα ο κ. Αλεξ Βέμπερ, ο επικεφαλής της «Μπούντεσμπανκ», μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πιθανόν «διάδοχος» του κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο αξίωμα του προέδρου του ΔΣ.

«Πρέπει να συγχαρώ την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επειδή έλαβε υπόψη τους κανόνες για τον κρατικό προϋπολογισμό, που ισχύουν σε εμάς, αλλά και στην ευρωζώνη», έκρινε ο αξιωματούχος, μιλώντας σήμερα στο Βερολίνο. Δηλαδή, εξήγησε, «το φρένο στην αύξηση του δημόσιου χρέους, που επιτάσσει το γερμανικό Σύνταγμα, και που θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα και να στείλει ισχυρό σήμα» στην Ευρώπη.

Ο κ. Βέμπερ αναφερόταν στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί εξοικονόμησης από τη γερμανική κυβέρνηση πιο πολλών και από 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε δαπάνες, από σήμερα έως το έτος 2014, δηλαδή περισσότερα από 11 δισ.ευρώ ήδη από το 2011.

«Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα εδραιωθούν (σε καλή κατάσταση) τα δημόσια οικονομικά μας, κάτι που έχει μεγάλη σημασία», επισήμανε ο αξιωματούχος, που επισήμανε ότι «τούτο, μάλιστα, έγινε σε πείσμα των πιέσεων της διεθνούς κοινότητας για το αντίθετο».

Επρόκειτο, σύμφωνα με παρατηρητές, για μία έμμεση και επικριτική αναφορά στις δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού των Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάρτιο, που πρότεινε δημόσια στη Γερμανία «να τονώσει την εσωτερική κατανάλωση και να περιορίσει τις εξαγωγές της, βοηθώντας την ανταγωνιστικότητα στην ευρωζώνη».

Με την ευκαιρία της σημερινής του ομιλίας ο κ. Βέμπερ άλλη μία φορά επανέλαβε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες στην ευρωζώνη, «θα πρέπει να οδηγούνται στη στάση πληρωμών», κάτι που είναι μία προσφιλής του πρόταση, την οποία, όπως ανέφερε σήμερα, «συνεχίζει να σκέπτεται πολύ σοβαρά».

ZENITH