Skip to main content

Παραγκωνισμό στη διαβούλευση για φορολογικό και ασφαλιστικό καταγγέλλουν οι βιοτέχνες

Για παραγκωνισμό των φορέων και οργάνων που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους της χώρας στο διάλογο για τις αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό κάνει λόγο η Ομοσπονδ
Για παραγκωνισμό των θεσμοθετημένων φορέων και οργάνων που εκπροσωπούντις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καιαυτοαπασχολούμενους της χώρας στο διάλογο για τις αλλαγές στοφορολογικό και ασφαλιστικό κάνει λόγο η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών ΣωματείωνΘεσσαλονίκης.

«Η ποικιλόμορφη διαρροή «ανακοινώσεων» στον τύπο και τα τηλεοπτικάκανάλια, από «διάφορες πηγές» πέραν του ότι τρομοκρατούν τους πολίτεςγια τις προθέσεις της κυβέρνησης, ενισχύουν τους φόβους μας για τημορφή του διαλόγου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΒΣΘ.

«Η δημόσια διαβούλευση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, για να λαμβάνειτη γνώμη και τις θέσεις των πολιτών με τον τρόπο που εξελίσσεται,υποβαθμίζει το ρόλο και τη θέση των θεσμικών οργάνων τουσυνδικαλιστικού μας κινήματος, όπως έχει ήδη καταδείξει η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. Ησυνεχιζόμενη απαξίωση του ρόλου τους θα επιφέρει την αναξιοπιστία καιτη δυσπιστία σε κάθε ενέργεια και πρόταση και τελικά οδηγεί στηνακύρωση των θεσμικών κοινωνικών εταίρων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επίσης, η ΟΒΣΘ υποστηρίζει ότι το τελευταίο διάστημα υφαίνεταιέντεχνα από διάφορους «ειδικούς» ένας δυσφημιστικός ιστός για τη φοροδιαφυγή, τονίζοντας ότι οι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι οι «αποκλειστικοί φοροφυγάδες».

«Ας στρέψουν και αλλού,με την ίδια εμμονή τα βέλη τους όσοι το ισχυρίζονται (βλέπε δομημέναομόλογα, υπεράκτιες εταιρίες, καταθέσεις στο εξωτερικό, παρεμπόριοκ.λ.π)», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΟΒΣΘ.

Οι Βιοτέχνες, τέλος, καλούν την κυβέρνηση να κοινοποιήσει άμεσα τις προτάσεις της για το φορολογικό καιασφαλιστικό, «προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοπιστία της για να μη«σέρνεται» η έντονη παρασκηνιακή παραφιλολογία  επ’ αόριστον,εντείνοντας την ήδη υπάρχουσα ανασφάλεια».

Επιπλέον, θετική χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης την υιοθέτηση από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίαςκα Λ. Κατσέλη της πρότασης των εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων(ΜμΕ) για χορήγηση δανείων από το ΤΕΜΠΜΕ προς τις πολύ μικρές, μικρές,μεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους για εξόφληση υποχρεώσεωνπρος το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την ΟΒΣΘ το μέτρο αυτό δίνει ανάσα σε όσους βιοτέχνες ασφυκτιούν υπό το βάρος των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους επιχειρηματική διαδικασία.

Οι βιοτέχνες ζητούν να μπει σε εφαρμογή η χρηματοδότηση των ΜμΕ μέσω του ΕΣΠΑ, με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους (μείωση του πλαφόν ένταξης, διατήρηση των θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων). Επίσης πρέπει να υπάρξει ενεργός συμμετοχή μέσω των Περιφερειών  στον σχεδιασμό και αξιολόγηση των προγραμμάτων. Αυτό θα επιτευχθεί και θα διασφαλισθεί με διεύρυνση της συμμετοχής των φορέων που εκπροσωπούν τοπικά τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και εν γένει την τοπική οικονομία.

«Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να έχει κύριο επίκεντρο και προτεραιότητα την ενίσχυση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στηρίζοντας πραγματικά την ελληνική μεταποίηση, την παραγωγή και την παροχή υπηρεσίας με σκοπό την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητάς τους που δοκιμάζεται άγρια λόγω της παθογένειας της ελληνικής οικονομίας και της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό πως χωρίς ισχυρές τις ΜμΕ, κανένα πρόγραμμα «σταθερότητας» δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα και την κρίση», αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΒΣΘ.

ZENITH