Skip to main content

Παραιτήθηκε ο Σαμανίδης από επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Η πρώτη μετεκλογική παραίτηση στο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Τι δηλώνει ο Ν. Σαμανίδης στη Voria.gr. Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης, οι κόντρες για το ψηφοδέλτιο και ο δήμος

του Τάσου Τασιούλα

Υπό παραίτηση τελεί ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Σαμανίδης, λίγες μόλις μέρες μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματος. Ο κ. Σαμανίδης, ο οποίος είχε καταθέσει την παραίτησή του πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, παρέμεινε (και παραμένει) στη θέση του μέχρι να ληφθεί η τελική κομματική απόφαση, όμως επιμένει και μετεκλογικά στην παραίτησή του και ουσιαστικά τα καθήκοντά του εκτελεί ο αναπληρωτής του, Μίλτος Οικονόμου.

Η αποχώρηση αυτή είναι η πρώτη πανελλαδικά και προφανώς δε συμβαδίζει με το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ευρεία νίκη και το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς.

Εξάλλου, η αποχώρηση από το τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες κομματικές οργανώσεις δεν είναι απλό ζήτημα, ειδικά για έναν άνθρωπο, ο οποίος ήταν κομματικά ενεργός σε 24ωρη βάση, για όσους τον γνωρίζουν.

Παραμένει στο κόμμα

Μάλιστα, ο κ. Σαμανίδης μπορεί να αποφεύγει τα εσωκομματικά εσχάτως, δεν παραλείπει όμως να συμμετέχει ενεργά σε όλες εκδηλώσεις (συλλαλητήρια υποστήριξης της κυβέρνησης κτλ.) και να εκφράζει και δημοσίως τους προβληματισμούς του για την πορεία του κόμματος. Άλλωστε, η παραίτησή του δε σημαίνει επ’ ουδενί αποχώρησή του από το ΣΥΡΙΖΑ, όπου παραμένει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και συνεχίζει να ασκεί τα οργανωτικά καθήκοντα που έχει αναλάβει.

Είναι ενδεικτικό το κείμενο που δημοσιεύτηκε σε «αριστερές» ιστοσελίδες με τίτλο «Το κόμμα και τα μάτια μας!» και το οποίο συνυπογράφουν οι κ.κ. Σαμανίδης, Χρήστος Λάσκος και Αλέξης Μπένος. Οι δυο τελευταίοι ήταν υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούνται από τους πλέον συνεπείς κομματικούς. Όμως δεν εξελέγησαν, σε αντίθεση με «νεόκοπους» ΣΥΡΙΖΑίους, όπως ο Αλέκος Τριανταφυλλίδης και η Βούλα Τεκτονίδου, που κατέλαβαν δυο θέσεις βουλευτών…

Όπως δήλωσε ο ίδιος στη Voria.gr, «η παραίτησή μου έχει καθαρά συμβολικό και προωθητικό χαρακτήρα. Ως επικεφαλής του κόμματος σε τοπικό επίπεδο είχα την υποχρέωση να δώσω το στίγμα, από τη στιγμή που έκρινα ότι κάποιες συλλογικές διαδικασίες δεν τηρήθηκαν προεκλογικά, όπως αρμόζει σε ένα αριστερό κόμμα. Έπρεπε να γίνει μια συμβολική και προωθητική κίνηση, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της έννοιας της συλλογικότητας και της δημοκρατίας που έχουμε ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Σχεδόν στο σύνολό της η Νομαρχιακή Επιτροπή συμφωνεί με τα ζητήματα που έθεσα. Ως επικεφαλής όμως είχα εγώ την ευθύνη να κρατηθούν οι διαδικασίες και δεν κρατήθηκαν και έτσι αποφάσισα να παραιτηθώ, γνωρίζοντας ότι δε θα βλάψω το συνολικό εγχείρημα».

Το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες που δεν τηρήθηκαν είχαν να κάνουν με τη στελέχωση του ψηφοδελτίου της Α’ Θεσσαλονίκης, όπου η εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής για τα πρόσωπα που θα ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τροποποιήθηκε από την αρμόδια κεντρική επιτροπή για τα ψηφοδέλτια.

Ο κ. Σαμανίδης δέχτηκε γι’ αυτό πολλές επικρίσεις, παρότι ουσιαστικά αυτοί που του επέρριψαν ευθύνες συμφωνούσαν στην εισήγηση που κατέθεσε…

Μετά τις εκλογές πάντως όλοι θεώρησαν ότι δε θα επιμείνει στην παραίτησή του, όμως ο ίδιος θεώρησε θέμα αρχής να μην αποσύρει την παραίτησή του. Έτσι στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Δευτέρα την εισήγηση του κόμματος παρουσίασε ο αναπληρωτής του, Μίλτος Οικονόμου και ο κ. Σαμανίδης επαναβεβαίωσε στα μέλη του οργάνου την απόφασή του να μη συνεχίσει να ηγείται της τοπικής κομματικής οργάνωσης.

Πλέον μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες διαδικασίες εκλογής του νέου συντονιστή τα καθήκοντά του θα ασκεί ο κ. Οικονόμου.

Στην εισήγηση άλλωστε που ενέκρινε η Νομαρχιακή Επιτροπή την προηγούμενη Δευτέρα, αποτυπώνονται με ξεκάθαρες αιχμές οι αντιθέσεις στις κεντρικές επιλογές.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης

Το ερώτημα τώρα είναι εάν με την παραίτηση και του κ. Τριαντάφυλλου Μηταφίδη από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης (επειδή εξελέγη βουλευτής), ο κ. Σαμανίδης που ήταν πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο της «Ανοιχτής Πόλης» θα πάρει τη θέση του.

Ο κ. Σαμανίδης επέμεινε σε όσα είχε δηλώσει και στο παρελθόν στη Voria.gr. «Στο δήμο δεν έχω λόγο να ασχοληθώ ενεργά. Παραμένω με τα κομματικά μου καθήκοντα, ασχέτως αν δεν είμαι επικεφαλής της Νομαρχιακής Επιτροπής. Θα πάω ως πρώτος επιλαχών μετά την παραίτηση του κ. Μηταφίδη, αλλά δε θα παραμείνω. Με συλλογικές διαδικασίες εντός της δημοτικής παράταξης θα αποφασιστεί και ποιος θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος που θα αντικαταστήσει τον Τριαντάφυλλο και ποιος θα είναι ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης. Δε θα είμαι εγώ. Δεν είναι το… φόρτε μου ο δήμος και δεν πρόκειται να παίξω πρωταγωνιστικό ρόλο ή να είμαι επικεφαλής», τόνισε.
 

ZENITH