Skip to main content

Παραμένουν ισχυρές οι οικονομικές σχέσεις Αυστρίας και Ελλάδας

Παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Αυστρία η Ελλάδα, με τις εξαγωγές της πρώτης στη χώρα μας να ανέρχονται σε 582 εκατ. ευρώ.
Η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» σε εκτενές δημοσίευμά της διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Αυστρία, καθώς τον περασμένο χρόνο, παρά τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και παρά τη μείωσή τους κατά 22,8% σε σχέση με το 2008, οι αυστριακές εξαγωγές στη χώρα μας έφτασαν τα 582 εκατ. ευρώ.

Στο δημοσίευμα ο εμπορικός ακόλουθος της αυστριακής πρεσβείας στην Ελλάδα, Μπρούνο Φράιταγκ, παραθέτει δηλώσεις ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές, καθώς και συστάσεις του ίδιου για τους Αυστριακούς εξαγωγείς στην Ελλάδα.

Γίνονται επίσης αναφορές στις εξελίξεις ως προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και την άφιξη στην Αθήνα των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια στιγμή σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Φέτος δεν θα είναι ελληνική χρονιά για τον τουρισμό», η εφημερίδα αναφέρεται στις προοπτικές της φετινής τουριστικής κίνησης από την Αυστρία προς την Ελλάδα.

Στο δεύτερο δημοσίευμα παρατίθεται επίσης η πρόβλεψη του διευθυντή του μεγαλύτερου αυστριακού τουριστικού οργανισμού «Φερκερσμπιουρό», Μάρτιν Μπάχλεχνερ, ο οποίος σημειώνει το διαφαινόμενο μειωμένο ενδιαφέρον για τα μεγάλα ελληνικά νησιά, Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα, και κάνει λόγο για συνολική μείωση φέτος της τάξης του 7% -8%.

Από την άλλη ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός στην Ευρώπη «TUI», προβλέπει για τα ταξίδια από Αυστρία στην Ελλάδα, μικρές, μονοψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις, ενώ για άλλους, από τους κλασικούς τουριστικούς προορισμούς, προβλέπονται διψήφια ποσοστά αύξησης.

Σημειώνεται, ακόμη, πως οι αυξήσεις στην κίνηση προς την Ελλάδα έπρεπε να «αγοραστούν ακριβά», δηλαδή με μειώσεις στις τιμές των τουριστικών πακέτων, μεταξύ 5% - 6%.

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στις πρώτες θέσεις, ή ακόμη και στην πρώτη θέση, των προτιμήσεων των Αυστριακών τουριστών ως χώρα προορισμού.
Η Αυστρία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της -οκτώ εκατομμύρια-, καταλαμβάνει την πρώτη θέση από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα, καθώς τη χώρα μας επισκέπτονται περίπου 600.000 Αυστριακοί τουρίστες τον χρόνο.

Σε σχέση με τις διμερείς, ελληνοαυστριακές, εμπορικοοικονομικές σχέσεις, ο εμπορικός σύμβουλος της αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα, Μπρούνο Φράιταγκ, σε πρόσφατη συνάντησή του με οικονομικούς συντάκτες αυστριακών Μέσων Ενημέρωσης στη Βιέννη, είχε τονίσει πως η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, θέτει τις αυστριακές εξαγωγές προς τη χώρα αυτή σε μία νέα πρόκληση.

Όπως είχε αναφέρει ο Αυστριακός διπλωμάτης, ήδη το 2009 οι αυστριακές εξαγωγές προς την Ελλάδα είχαν σημειώσει μείωση κατά 22,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ο ίδιος προβλέπει για φέτος μία επιπλέον μείωση της τάξης του 10% έως 15% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον κ. Φράιταγκ, οι αυστριακές εξαγωγικές εταιρείες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, καθώς στους εταίρους τους στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ρευστού χρήματος.

Στις δηλώσεις του ο ίδιος είχε αναφέρει ότι από το εμπορικό τμήμα της αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα καταβάλλεται αυτή την εποχή επιπλέον προσπάθεια για εντατικοποίηση των επαφών προς Έλληνες επιχειρηματίες.

Συμπλήρωσε ακόμη πως η αυστριακή πλευρά θέτει το κέντρο βάρους στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας και της πληροφορικής, καθώς, κατά την άποψή του, το θέμα αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο στο πλαίσιο των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για εξυγίανση, για παράδειγμα της δημόσιας διοίκησης ή του συστήματος υγείας.

ZENITH