Skip to main content

Παραπομπή εφοριακού για ξέπλυμα προτείνει ο εισαγγελέας

H αντεισαγγελέας Εφετών προτείνει να καθίσει στο σκαμνί του κακουργιοδικείου ένας εφοριακός για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

του Μάρκου Γεωργίου

Εισαγγελέας προτείνει να καθίσει στο σκαμνί του κακουργιοδικείου ένας εφοριακός για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Με πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης η αντεισαγγελέας Εφετών Δέσποινα Σιδηροπούλου ζητεί να παραπεμφθεί σε  Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πρώην επόπτης και προϊστάμενος της Β' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης.

Ο 75χρονος κατηγορείται ότι αποκόμισε περιουσιακό όφελος από την εμπλοκή του -μαζί με άλλους 30 συναδέλφους του-στο σκάνδαλο με την παράνομη επιστροφή του ΦΠΑ. Σε βάρος του 75χρονου εφοριακού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για "νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες"ενώ  έχει καταδικαστεί με 10ετή κάθειρξη για την επιστροφή ΦΠΑ σε εικονική επιχείρηση.

Στην εισαγγελική πρόταση υπάρχει η ένδειξη "κατεπείγουσα- κίνδυνος παραγραφής", καθώς τα αδικήματα τελέστηκαν πριν σχεδόν 15 χρόνια. Επίσης αναφέρεται ότι: Ο κατηγορούμενος ενώ ήταν υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών με καθήκοντα επόπτη ελέγχου και κατά διαστήματα αναπληρωτή προϊσταμένου της Β' ΔΟΥ απέκτησε το ποσό 94.707 ευρώ το οποίο νομιμοποίησε χρησιμοποιώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το παραπάνω χρηματικό ποσό αποτελούσε απολαβή από διάπραξη απιστίας στην υπηρεσία για την οποία ο εφοριακός έχει καταδικαστεί με κάθειρξη 10 ετών , από το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για παράνομη επιστροφή ΦΠΑ με οικονομική  ζημία για το ελληνικό δημόσιο. Συγκεκριμένα: Ανύπαρκτη εταιρεία εμπορίας νημάτων, υποβάλλοντας ψευδή- εικονική δήλωση ΦΠΑ για ενδοκοινοτική παράδοση  εμπορευμάτων στην Ολλανδία, τη διετία 1998-1999, έλαβε επιστροφή φόρου ύψους 220.116 ευρώ.

ZENITH