Skip to main content

Παραρτήματα σε Ρουμανία και Σερβία ετοιμάζει το ΕΚΕΤΑ

«Κρατάμε τις θέσεις εργασίας με νύχια και με δόντια, αλλά εάν δεν γίνει κάτι με τη χρηματοδότηση δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, που ζητά αύξηση της τακτικής επιχορήγησ
Ανάπτυξη συνεργασιών με γειτονικές χώρες, αρχής γενομένης με τη δημιουργία παραρτημάτων στη Ρουμανία και στη Σερβία, προκειμένου να μεταφέρει την τεχνογνωσία του τοπικά, περιλαμβάνει για το προσεχές μέλλον, η στρατηγική του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Παράλληλα, η διοίκηση του Κέντρου εντείνει τις προσπάθειές της για την ενεργοποίηση του ερευνητικού και τεχνολογικού θύλακα Θέρμης – Πυλαίας, ώστε να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί, σε δεύτερη φάση, η λειτουργία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

Μια πρώτη «γεύση» από το στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΚΕΤΑ έδωσε ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Κυπαρρισίδης, ο οποίος, ωστόσο, άφησε να διαφανεί ότι η μικρή αυτή ερευνητική κοιτίδα της Θεσσαλονίκης, παρά την επιτυχημένη παρουσία και προσφορά, αισθάνεται να έχει «βαρίδια στα πόδια της», καθώς μολονότι υπάρχουν ανάγκες να προσλάβει και νέο ερευνητικό προσωπικό, δεν μπορεί να το κάνει ελλείψει πόρων.

«Η τακτική επιχορήγηση ανέρχεται σε 2,5 εκ. ευρώ το χρόνο κι από αυτή καλύπτεται η μισθοδοσία μόνο 30 ερευνητών από τους συνολικά 109 που διαθέτει το κέντρο», επεσήμανε ο κ. Κυπαρρισίδης, για να διευκρινίσει ότι οι υπόλοιποι πληρώνονται από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα.

Βασικό αίτημα του ΕΚΕΤΑ, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 10 ετών από την έναρξη λειτουργίας του, είναι να αυξηθεί η τακτική επιχορήγηση του δημοσίου κατά περίπου 1 εκ. ευρώ ετησίως.

«Δεν είναι πολλά τα χρήματα που ζητά το ΕΚΕΤΑ, αλλά διαβλέπω ότι υπάρχει μια αδύναμη πολιτική βούληση για να ικανοποιηθεί το αίτημα», ήταν το παράπονο του κ. Κυπαρρισίδη. Ενώπιον, μάλιστα, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, και της υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη προειδοποίησε ότι «κρατάμε με νύχια και με δόντια τις θέσεις εργασίας, αλλά εάν δεν γίνει κάτι με τη χρηματοδότηση, δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε», για να προσθέσει με εμφανή συγκίνηση ότι «πρέπει να κρατήσουμε τα ελληνόπουλα στον τόπο τους, διότι είναι πολύ απογοητευμένα».

Κι όλα αυτά ενώ το ΕΚΕΤΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρός του, στα 10 χρόνια λειτουργίας του έχει έσοδα συνολικού ύψους 150 εκ. ευρώ από ερευνητικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με περισσότερους από 1.000 φορείς από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, δε, βάσει οικονομικής ανάλυσης των χρηματικών εισροών του, το ΕΚΕΤΑ εξασφαλίζει τουλάχιστον 3 ευρώ, επιπλέον, ως έσοδα από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης, για κάθε 1 ευρώ που λαμβάνει από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), ως τακτική επιχορήγηση.

Εστιάζοντας περαιτέρω στις οικονομικές επιδόσεις του Κέντρου, ο κ. Κυπαρρισίδης ανέφερε ότι περί τα 10 εκ. ευρώ ετησίως είναι τα χρήματα που εξασφαλίζονται από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, ενώ άλλα σχεδόν 4 εκ. ευρώ κάθε χρόνο είναι η χρηματοδότηση που έρχεται από βιομηχανίες του εξωτερικού. Ως αποτέλεσμα, το 2009 ο συνολικός προϋπολογισμός του Κέντρου έφθασε στα 19,3 εκ. ευρώ και «φέτος, αν δεν αυξηθεί, θα διατηρηθεί τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα». Αναφορικά με άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του ΕΚΕΤΑ, επεσήμανε ότι διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις 20.000 τ. μ., σε μια έκταση 45 στρεμμάτων στη Θέρμη, ενώ για τη διάρθρωσή του ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα Ινστιτούτα Χημικών Διεργασιών, Πληροφορικής – Τηλεματικής, Μεταφορών, Τεχνολογίας Εφαρμοσμένων Στερεών Καυσίμων, Αγροβιοτεχνολογίας και Βιοϊατρικών και Βιομοριακών Ερευνών, καθώς και μια θερμοκοιτίδα για τη στέγαση νέων spin off επιχειρήσεων. Ως προς το προσωπικό που απασχολείται στο χώρο, αυτό αριθμεί 466 άτομα, εκ των οποίων 109 είναι ερευνητές, 254 επιστήμονες και τεχνικοί, 38 μεταπτυχιακοί υπότροφοι κι άλλοι 65 διοικητικοί υπάλληλοι υποστήριξης έρευνας. Στη δεκαετία 2000 – 2009, εν τω μεταξύ, οι ερευνητές του ΕΚΕΤΑ δημοσίευσαν πάνω από 1.100 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και άλλες 940 εργασίες σε επίσημα πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, ενώ μεταξύ των πολλών διακρίσεων που έχουν αποσπαστεί το Κέντρο, είναι και το 1ο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού της Microsoft για την προσβασιμότητα, το οποίο αποδόθηκε εντός του 2010, για το σύστημα προσβασιμότητας των τυφλών στο διαδίκτυο μέσω αφής του Ινστιτούτου Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (σ. σ. ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Ανάπτυξης το 2000, είχε πρωτοστατήσει για τη σύσταση του Κέντρου) επεσήμανε ότι στη χώρα μας ο δημόσιος τομέας επενδύει περισσότερα στην έρευνα από ό,τι ο ιδιωτικός, ο οποίος «επιδεικνύει αδράνεια και αδικαιολόγητη αδυναμία αντίληψης της σημασίας της». Στο σημείο αυτό δε, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διαρκής διασύνδεση της εφαρμοσμένης και της ακαδημαϊκής έρευνας με την αγορά εργασίας και το επιχειρείν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν οργανωθούμε και εάν αλλάξουμε νοοτροπία θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος στον τομέα της οικονομίας.

ZENITH