Skip to main content

Παρασκευόπουλος: Αλλάζουν οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές(vid)

Eυνοϊκές ρυθμίσεις για όσους είναι άρρωστοι ή υπερήλικες προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης από τη Θεσσαλονίκης. Στόχος η αντιμετώπιση με επιείκεια των οφειλετών.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, καθώς και το νομοσχέδιο με το οποίο καταργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας( Τύπου Γ'), βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Βαλεργάκη και τα μέλη του ΔΣ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει τα επείγοντα θέματα που αφορούν στο ποινικό και το σωφρονιστικό σύστημα.

Όπως εξήγησε αυτά είναι

  • Η κατάργηση των φυλακών Γ΄ Τύπου,
  • Ο περιορισμός των κατηγοριών των ανηλίκων οι οποίοι θα εγκλίνονται στις φυλακές και
  • Ρυθμίσεις για απόλυση υπό όρους.

Όπως είπε, οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι κατ' εξοχήν ευνοϊκές  για όσους είναι άρρωστοι ή υπερήλικες.

“Οι συνθήκες φύλαξης και νοσηλείας αυτών των ανθρώπων στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένες και οπωσδήποτε ακατάλληλες”, τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία τα χαρακτήρισε πυροσβεστικά, συνδέονται και με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταδίκη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες των φυλακών της, ωστόσο “αυτό που βαραίνει δεν είναι η καταδίκη, αλλά η ουσιαστική ανάγκη”.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η κατάργηση φυλακών Γ' τύπου δεν συνδέεται με μείωση φυλακών ασφαλείας, αλλά με τη δημιουργία πεδίων ασφάλειας στις φυλακές όλης της χώρας, όπου χρειάζεται.

“Αντί να συγκεντρώνεται σε ένα χώρο το σύνολο των κρατουμένων που κρίνονται επικίνδυνοι, το σύστημα αυτό χαρακτηρίστηκε ως προβληματικό και από τους φύλακες και από την αστυνομία και λόγω του συλλογισμού κρατουμένων σε ένα χώρο και επειδή αυτός ο χώρος δεν έχει καλές συνθήκες ασφαλείας. Και επειδή είναι σύστημα δύσκαμπτο, επιβαρύνει την διαβίωση των κρατουμένων σε βαθμό περιττό κατ' εμέ και όχι την ασφάλεια”, εξήγησε.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο και για τις αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Όπως είπε, στη λεγόμενη λίστα Βαρουφάκη, δύο ζητήματα είναι σχετικά κυρίως με τη Δικαιοσύνη. Το ένα είναι η ανάγκη επιτάχυνσης των λειτουργιών της και η ανάγκη μεταρρύθμισης στο πεδίο της πολιτικής Δικονομίας.

Η γνώμη και αναθεώρηση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνθέσεις – δηλαδή χρυσές τομές- ανάμεσα στις επιμέρους ανάγκες.

“Η μία είναι βεβαίως η δυνατότητα της στρεψοδικίας και η επιτάχυνση της δικαιοσύνης της εκτέλεσης κτλ. Και η άλλη πλευρά είναι να ζητήσουμε να έχουμε λύσεις ορθοδικίας και οπωσδήποτε να έχουμε και μία μέριμνα, μια στοργή για τον οφειλέτη ο οποίος βρέθηκε σε μια δύσκολη θέση, όχι εξαιτίας μια προσωπικής του υπευθυνότητας, αλλά εξαιτίας γεγονότων τα οποία αντικειμενικά συνδέονται με την οικονομική κρίση” δήλωσε.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι δεν είναι εύκολη η σύνθεση τον τάσεων, ωστόσο αυτή θα επιχειρήσει η κυβέρνηση.

Ακόμη, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν είναι στα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης για τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς δεν είναι εύκολο να προχωρήσει

“Αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή την περίοδο είναι να ξεκινήσουμε” επισήμανε.

Πάντως ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στην Επιτροπή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα υπάρχει πολυφωνία, καθώς “ούτε οι πανεπιστημιακοί να την πλειοψηφούν, ούτε μόνο οι δικαστικοί, ούτε μόνο οι δικηγόροι”.

“Θα είναι όλοι παρόντες για να μπορούν να συμβάλουν. Για να μπορέσει έτσι να αποτυπωθεί και στο σχέδιο η ανάγκη εξισορρόπησης πολύ διαφορετικών αναγκών”, κατέληξε.

 

ZENITH