Skip to main content

Παρασκευόπουλος: Πιθανή η εισφορά 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να θεσπιστεί εισφορά 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού ο οικονομικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Παρασκευόπουλος

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να θεσπιστεί εισφορά 1‰ (τις χιλίοις) στις τραπεζικές συναλλαγές για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού ο οικονομικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, ο οποίος τόνισε την  ανάγκη επιστροφής στα ασφαλιστικά ταμεία μέρους των χρημάτων που χάθηκαν από το PSI και εύρεσης πηγών χρηματοδότησης του ασφαλιστικού πέραν του κρατικού προϋπολογισμού.

«Οι φορολογικοί συντελεστές θα έχουν πολλές κλίμακες. (...)Στα ακίνητα δεν θα υπoβληθεί φόρος επί των υφιστάμενων αντικειμενικών, θα αλλάξουν οι αντικειμενικές. (...)Έχουμε περίπου 70 ή 80 δις ευρώ ανείσπρακτους φόρους. Από αυτά τα 50-60 είναι χαμένα, γιατί οι άνθρωποι έχουν πεθάνει, εταιρείες έχουν κλείσει. Ένα μέρος των υπολοίπων, αν καταφέρουμε να εισπράξουμε, θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι περίπου στο 60%, ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 80%, δε λέω να φτάσουμε το 90% και που έχουν οι Σουηδοί αλλά το 70%, όπως ήταν πριν από την κρίση.» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στoν Αθήνα 98.4.

Επιπλέον τόνισε πως « τα ταμεία χρειάζονται να πάρουν πίσω ένα μέρος από τη ζημιά του PSΙ, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεύτερον, όμως, χρειάζεται να βρούμε άλλες πηγές χρηματοδότησης, διότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι δύσκολο να αντέξει, αυτή τη στιγμή και δεν μπορούμε διαρκώς να αυξάνουμε τις εισφορές».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ισχύει αυτό που έχει ακουστεί το ένα τοις χιλοίς ποσοστό σε τραπεζικές συναλλαγές, απάντησε: «Θα το δούμε αυτό. (...)Μπορούν να βρεθούν έσοδα από τις δημόσιες παραγγελίες, με παρακρατήσεις με εισφορές.»

Ακόμη είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε πως «θα σταματήσουμε αυτό το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που εφαρμόστηκε. Εμείς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την δημόσια περιουσία για ανάπτυξη και αυτό μπορείς να το κάνεις με πολλούς τρόπους. Με την δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο θα υπάγεται η δημόσια περιουσία. (...) Το σίγουρο είναι ότι δεν πουλάμε λιμάνια, ότι δεν πουλάμε τη ΔΕΗ. Ορισμένες πωλήσεις που έχουν γίνει θα εξετασθούν για να δούμε αν είναι σκανδαλώδεις, όχι με σκοπό να ανακτήσει το δημόσιο αυτά που έχει πουλήσει, διότι αν το έχεις πουλήσει σε έναν άνθρωπο και έχει βάλει τα λεφτά του, δεν μπορείς να πας να το πάρεις πίσω. Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό-απλώς για να αποκατασταθούν τα συμφέροντα του δημοσίου».

ZENITH