Skip to main content

Παρασκήνιο με τα stress tests των τραπεζών

Μόλις δύο ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν, εκ τω πραγμάτων, να προχωρήσουν σε δημοσιοποίηση των stress tests και των αποτελεσμάτων τους, στα μέσα του καλοκαιριού.
Μόλις δύο ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν, εκ τω πραγμάτων, να προχωρήσουν σε δημοσιοποίηση των stress tests και των αποτελεσμάτων τους, στα μέσα του καλοκαιριού. Ο λόγος αφορά στην Εθνική Τράπεζα και στην Eurobank Efg. Κι αυτό γιατί είναι αυτές που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με βάση την παρουσία τους τόσο εντός όσο κι εκτός ελληνικών ορίων. Όπως, όμως, πληροφορείται η Voria.gr, το παράδειγμά τους πρόκειται να ακολουθήσουν οικειοθελώς και οι υπόλοιποι πιστωτικοί όμιλοι, κυρίως για να αποδείξουν ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν. Δηλαδή, θα κάνουν το βήμα εκούσες - άκουσες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει κάνει πολύ τακτικά τα εν λόγω τεστς, προκειμένου να σιγουρέψει ότι δεν πρόκειται να «στραβώσει» τίποτα αν κι εφόσον η κατάσταση ζορίσει ακόμη περισσότερο στο επόμενο διάστημα. Τα τεστς αυτά γίνονται σχεδόν ανά τρίμηνο ήδη από την άνοιξη του 2009 κι όπως λένε συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, μέχρι σήμερα, δεν έχει προκύψει τίποτα το ανησυχητικό. Αυτή τη φορά όμως δίνεται σε όλους η ευκαιρία να «βγάλουν» προς τα έξω αυτή την εικόνα και να αποδείξουν εν τοις πράγμασι ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Εννοείται, όμως, από την άλλη πλευρά, πως όποια τράπεζα δεν κάνει το βήμα, θα συγκεντρώσει πάνω της διάφορες υποψίες...

ZENITH