Skip to main content

Παράταση στον ανασχηματισμό

Ο προβληματισμός του πρωθυπουργού και η βασική παράμετρος που θα κρίνει αν ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός ή περιορισμένος.
Μετά από την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, την 3η Σεπτέμβρη, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, όπως φαίνεται να αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς συνεργάτες του.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, περιμένει πρώτα να «κλειδώσουν» όλες οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και ανάλογα με τον αριθμό των κυβερνητικών στελεχών που θα συμμετέχουν σε αυτές θα κριθεί εάν ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός ή περιορισμένος.

Η συζήτηση των τελευταίων ημερών και ο προβληματισμός του πρωθυπουργού αφορά στο κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα «κατεβάσει» ισχυρά ονόματα στις εκλογές του Νοεμβρίου, προκειμένου να καταφέρει να κερδίσει σημαντικές περιφέρειες, ή θα δώσει το χρίσμα σε πρόσωπα της αυτοδιοίκησης και μη-κομματικές υποψηφιότητες. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκτιμούν ότι ένας εκ των Χ. Καστανίδη, Γ. Μαγκριώτη ή Γ. Φλωρίδη θα μπορούσε να κερδίσει τον Π. Ψωμιάδη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το πρόβλημα όμως είναι πως απ΄ ό,τι φαίνεται  μάλλον δεν το πιστεύουν οι ίδιοι. Πολλές πιθανότητες επικράτησης στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μπατζελή, η οποία ωστόσο φαίνεται να μην θέλει να αποχωρήσει από το πόστο της.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση της Λ. Κατσέλη στο υπουργείο Οικονομίας, με τα σημαντικότερα ονόματα που παίζουν να είναι αυτά του Μ. Χρυσοχοΐδη και του Α. Λοβέρδου, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως βούληση του κ. Παπανδρέου είναι η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Ναυτιλίας.

Τέλος, ανάμεσα στα ζητήματα που συζητάει ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του είναι η ενδυνάμωση ορισμένων υπουργείων, όπως το υπουργείο Οικονομικών, με επιπλέον υφυπουργούς, οι οποίοι θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν επιμέρους ζητήματα και έργα, με σημαντικότερο όλων την είσπραξη των εσόδων.

ZENITH