Skip to main content

Παρέμβαση Δραγασάκη προς κατευνασμό αγορών και εταίρων

Η ελληνική οικονομία έχει πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα κατευνασμού, μετά τη θύελλα που ξέσπασε στις αγορές. Τι είπε για τις αλλ

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει σε ρήξη με την ΕΕ αλλά δεν θα συνεχίσει και την καταστροφική πολιτική του μνημονίου έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει των επισκέψεων των κ.κ. Σουλτς και Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε, «η Ευρώπη έχει υποδεχθεί θετικά τη νέα κυβέρνηση».

«Η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ είναι μια χώρα που έχει τις δικές της προτάσεις. Καταλαβαίνουμε πως και οι άλλες χώρες έχουν τις δικές τους προτάσεις, τα δικά τους κοινοβούλια και για αυτό μιλάμε για διάλογο και όχι για τσαμπουκάδες και αμοιβαίους εκβιασμούς» υπογράμμισε. Ο κ. Δραγασάκης σχολιάζοντας το σημερινό κραχ στο χρηματιστήριο σημείωσε πως, «σε κάθε πολιτική αλλαγή, υπάρχει ένα κλίμα αναταράξεων». «Είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια και στην κοινωνία και στο χρηματιστήριο» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησε ετοιμάζει ένα μακρύ κατάλογο επενδυτικών ευκαιριών, τονίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία έχει πολλές ευκαιρίες». 

Σχολιάζοντας την πτώση των τραπεζών, που σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης έχασαν 7,5 δισ. ευρώ μέσα στις τρεις μετεκλογικές συνεδριάσεις, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «βασικό μέλημά μας αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και η άνοδος της μετοχικής αξίας τους».

«Η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά δικαιώματα του κράτους, αλλά με τρόπο που δεν θα θίξει τα συμφέροντα ιδιωτών μετόχων των τραπεζών», επισήμανε και τόνισε ότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με τους ιδιώτες σχέδια και προτάσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις απανωτές εξαγγελίες των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ο κ.Δραγασάκης επιχείρησε να τις αιτιολογησει λέγοντας «έχουμε υπουργούς που για πρωτη φορά αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα»

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που επίκειται να γίνουν στις τράπεζες και στις διοικήσεις τους, σημείωσε ότι εφ' όσον διαπιστωθεί ανάγκη αλλαγής δεν θα υπάρξει καμία αιφνιδιαστική κίνηση και όλα θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση και σεβασμό τους ιδιώτες μετόχους. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι για την Παρασκευσή προγραμματιστεί συνάντηση του ίδιου με τους ιδιώτες. μετόχους της Eurobank.

Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες περί ακύρωσης ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι «υπάρχουν επενδυτές και επενδυτές. Αν κάποιοι είχαν επενδύσει λανθασμένα σε μία ιδιωτικοποίηση που δεν θα γίνει είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική» ενώ επιχείρησε να αιτιολογήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης λέγοντας ότι «έχουμε υπουργούς που για πρωτη φορά αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα ας δούμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων».

 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της αυριανής επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται στην Αθήνα για να ανιχνεύσει τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών.

Συζητήθηκε επίσης και η προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης, την Παρασκευή του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει έναν πλήρη φάκελο, τον οποίο θα έχει έτοιμο σύντομα, προκειμένου να διαπραγματευθεί σε νέα βάση, με γνώμονα τις προγραμματικές της διακηρύξεις.

ZENITH