Skip to main content

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα αγροτικά μπλόκα στις Σέρρες

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν τα μπλόκα των αγροτών που έχουν στηθεί στο νομό Σερρών. Άτυπο υπουργικό συμβούλιο για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Την παρέμβαση της εισαγγελέως Σερρών, Ιωάννας Κατσή, προκάλεσαν τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στο νομό. Η εισαγγελέας έδωσε το πρωί παραγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, ώστε να σχηματίζονται δικογραφίες κατά των αγροτών που συμμετέχουν στο κλείσιμο των δρόμων, επισημαίνοντας ότι η παρακώλυση συγκοινωνιών είναι αδίκημα για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Στο ίδιο έγγραφο γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα.

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, Παναγιώτη Παπαδόπουλο η μήνυση κατά των δραστών είναι αυτονόητη υπηρεσιακή υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συλλήψεις θα πραγματοποιηθούν, όπως τόνισε, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Από την πλευρά τους οι αγρότες φαίνεται να μην πτοούνται από την παραγγελία της εισαγγελέως, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αδέσμευτων Αγροτών, Στέργιο Λίτο, από το 2007 μέχρι σήμερα εκκρεμούν περισσότερες από εβδομήντα μηνύσεις εναντίον των προέδρων των Αγροτικών Συλλόγων του νομού, για παρακώλυση της κυκλοφορίας κατά τις χρονικές περιόδους των αγροτικών μπλόκων στις εθνικές οδούς

Τι ζητούν οι Βούλγαροι

Την ίδια στιγμή αποζημιώσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα για τις καθυστερήσεις της μεταφοράς φορτίων λόγω των μπλόκων των Ελλήνων αγροτών ανακοίνωσε χτες ότι θα διεκδικήσει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. Παράλληλα οι υπουργοί Γεωργίας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας κάλεσαν την Κομισιόν να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για το άνοιγμα των συνόρων.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Τομ Βαν Λίρουπ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έλαβε χθες επιστολή από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας στην οποία διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους Έλληνες αγρότες.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό.

Τέλος, ερωτηθείς αν πρόκειται να ληφθεί απόφαση κατά της Ελλάδας, υπενθύμισε ότι η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων είναι μία από τις βασικές αρχές της ΕΕ.

Στο μπλόκο του Προμαχώνα ο Βούλγαρος πρόξενος

Το μπλόκο των αγροτών στον Προμαχώνα επισκέφθηκε ο Βούλγαρος πρόξενος, Πλάμεν Ιβάνοφ, με στόχο τον απεγκλωβισμό των συνόρων από τον αγροτικό κλοιό.

Παρά τις προσπάθειες του πρόξενου οι αγρότες παραμένουν ανυποχώρητοι. Η στάση τους ενόχλησε τον Βούλγαρο διπλωμάτη, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση της γείτονος χώρας θα απευθυνθεί στην Ε.Ε., ώστε να αποζημιωθεί για τις οικονομικές ζημιές, που υφίσταται η χώρα του, λόγω του αποκλεισμού των συνόρων».

Η συζήτηση με τον Βούλγαρο πρόξενο και τους αγρότες έγινε σε ήπιο κλίμα και διήρκησε περίπου μισή ώρα.

ZENITH