Skip to main content

Παρέμβαση Γιαννάκου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την παραδοχή του Προέδρου του Συμβουλίου, κ. Reinfeldt, ότι μόνο μια χώρα είναι σε θέση να διατηρήσει τo έλλειμμα κάτω από το 3%, υπογράμμισε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκο
Την παραδοχή του Προέδρου του Συμβουλίου, Σουηδού πρωθυπουργού κ. Reinfeldt ότι μόνο μια χώρα είναι σε θέση να διατηρήσει τo έλλειμμα κάτω από το 3% και επομένως όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης αδυνατούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, υπογράμμισε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου σε παρέμβασή της στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου των συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η κρίση δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά είναι και κρίση αρχών και αξιών», τόνισε η κα Γιαννάκου.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της αναφερόμενη στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η κα Γιαννάκου επαίνεσε τις προσπάθειες της Σουηδικής Προεδρίας , αλλά το σημαντικότερο τόνισε, είναι η άσκηση  πιέσεων όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και στις ΗΠΑ, ούτως ώστε αλλάξει η κατάσταση. "Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένω από την Προεδρία να αναλάβει πραγματικές  πρωτοβουλίες στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης", ανέφερε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ.

Όσον αφορά στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η κα Γιαννάκου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσφατη επικύρωση της από όλα τα κράτη μέλη.  δηλώνοντας ότι : " Εννέα χρόνια μετά την κρίση της Συνθήκης της Νίκαιας και την αδυναμία να απαντήσουμε στο θεσμικό ζήτημα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια Συνθήκη, που αρκετοί μας ταλαιπώρησαν έως ότου την υπογράψουν. Σημασία δεν έχει μόνο ο θεσμός και η Συνθήκη αλλά και τα πρόσωπα που την εφαρμόζουν. Υπό αυτή την έννοια, η Προεδρία έχει ευθύνη και σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε τα πρόσωπα που θα αναλάβουν σημαντικές θέσεις και κυρίως ο Υπουργός Εξωτερικών να εκφράζει το σύνολο, των καλώς εννοουμένων συμφερόντων, της Ένωσης".

Η κα Γιαννάκου ωστόσο δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η ίδια και πολλοί άλλοι δεν είχαν αποδεχθεί την ανάγκη θεσμοθέτησης Προέδρου του Συμβουλίου, καθώς θεωρούν ότι τον ίδιο ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Στο σημείο αυτό όμως τόνισε τον κρίσιμο ρόλο που από εδώ και στο εξής θα διαδραματίζει ο  Πρόεδρος του Συμβουλίου στην ομαλή συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμικών Οργάνων. "Ευχόμαστε η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά κυρίως αυτή του Συμβουλίου να δώσει τις κατάλληλες συστάσεις στα κράτη μέλη, έτσι ώστε ο τρόπος που θα λειτουργήσουν και τα δύο όργανα να είναι τέτοιος, που να μην αφίσταται της κοινοτικής μεθόδου εργασίας και ενός καλού παρελθόντος που έχουμε στην Ευρώπη και το οποίο μας εξασφάλισε τόσα πολλά χρόνια ευημερίας".

 


ZENITH