Skip to main content

Παρέμβαση Πρωθυπουργού για ΦΠΑ ζητούν οι φορείς

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την άμεση ανάκληση της παράτασης του παγώματος των επιστροφών ΦΠΑ, που ουσιαστικά συνεπάγεται η ΠΟΛ 1016/01.03.10, ζητούν ΣΕΒΕ, ΣΕΠΕΕ και ΕΒΕΑ.
Την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για την άμεση ανάκληση της παράτασης – με την ΠΟΛ 1072/26.05.10 - μέχρι 30.09.10 της απόφασης για πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ που ουσιαστικά συνεπάγεται η ΠΟΛ 1016/01.03.10 και συνιστά απειλή της βιωσιμότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων ζήτησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με σημερινή επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Κατσέλη.
 
Στη επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Θωμαΐδης αναφέρει ότι, αν και οι εξαγωγείς κατανοούν τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας και τις επιπτώσεις τους στην πραγματική οικονομία, αλλά και την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια στην αντιμετώπισή τους, καταθέτουν την έκπληξη και τον αιφνιδιασμό τους για την παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών του μέτρου ουσιαστικού παγώματος ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που αποτελεί καίριο πλήγμα γι’ αυτές.
 
Ο ΣΕΒΕ επικαλείται την προηγούμενη διαμαρτυρία του στον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στις 03.03.10, για το κατ’ ουσία πάγωμα της επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που προκάλεσε η ΑΥΟ ΠΟΛ 1016/01.03.2010, καθώς προέβλεπε ότι, κατά παρέκκλιση του άρθρου 3.1.α. της ΑΥΟ ΠΟΛ 1073/2004, καμία επιστροφή φόρου δεν θα γινόταν μέχρι τις 31.05.10 χωρίς προηγούμενο προσωρινό ή τακτικό έλεγχο. Αυτό πρακτικά σήμανε ότι, πέραν των αιτήσεων επιστροφών για τις οποίες είχε ήδη πραγματοποιηθεί προσωρινός ή τακτικός έλεγχος μέχρι τη δημοσίευση της νέας απόφασης, όλες οι άλλες αιτήσεις που ήδη εκκρεμούσαν ή κατατέθηκαν από την έναρξη ισχύος της, πάγωσαν, λαμβανομένων υπόψη και των αδυναμιών και της ανεπάρκειας του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού.
 
Η παράταση με την ΠΟΛ 1072/26.05.10 του μέτρου μέχρι τις 30.09.10 και μάλιστα αιφνιδιαστικά αποτελεί εμπαιγμό για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η απόφαση του Υπουργείου ανατρέπει τον οικονομικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων και πλήττει περαιτέρω την κλονισμένη ρευστότητα και την πιστωτική ασφυξία τους, αυτή την περίοδο της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
 
Ο ΣΕΒΕ ζητά την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την άμεση ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και την εξέταση των εναλλακτικών προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει ο ΣΕΒΕ στα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και συγκεκριμένα:
 
1. Συμψηφισμό του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ εξαγωγικών επιχειρήσεων, από την κατάθεση της σχετικής αίτησης επιστροφής, με υποχρεώσεις που δημιουργούνται για την επιχείρηση προς το Δημόσιο, όχι μόνο φορολογικές (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, κ. ά.) αλλά και προς άλλους οργανισμούς/φορείς του δημοσίου όπως ασφαλιστικές εισφορές για το ΙΚΑ
 
2. Δανειοδότηση επιχειρήσεων με εγγύηση Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν στις οφειλόμενες από το Δημόσιο επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ
 
Ο ΣΕΒΕ καταλήγει τονίζοντας ότι η επιτακτική ανάγκη στήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας ως μόνη διέξοδο από την κρίση υπονομεύεται από μέτρα όπως η αναστολή επιστροφών ΦΠΑ. Πώς είναι δυνατό άλλωστε να αποκατασταθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών-επιχειρηματιών και το κράτος να απαιτεί συνέπεια από τον ιδιωτικό τομέα, όταν το ίδιο σπεύδει να δείξει ασυνέπεια, μη εκπληρώνοντας τις δεσμευτικές υποχρεώσεις του;

Επίσης τέτοια μέτρα δεν συνάδουν με ένα σχέδιο ενδυνάμωσης, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2010, των πολιτικών προώθησης των εξαγωγών που προβλέπεται από το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Είναι πράγματι η τελευταία μας ευκαιρία να δώσουμε εθνική προτεραιότητα στην αύξηση της εξωστρέφειας της χώρας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου και την επιβίωση του ιδιωτικού τομέα που αποτελεί τη μόνη λύση για ανάκαμψη και ανάπτυξη, μέτρα όπως το πάγωμα επιστροφής ΦΠΑ συνιστούν με βεβαιότητα ανασταλτικό παράγοντα, εις βάρος της εθνικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

ΣΕΠΕΕ: Επιδεινώνεται το πρόβλημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Επιστολή διαμαρτυρίας για το θέμα έστειλε και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η καθυστέρηση της επιστροφής του ΦΠΑ επιδεινώνει δραματικά το ήδη τεράστιο πρόβλημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων. «Ο Συνδεσμός μας ζητά από τον Υπουργό να δώσει εντολή άμεσης αποκατάστασης της ομαλής επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους». τονίζει στην επιστολή του ο ΣΕΠΕΕ.


ΕΒΕΑ: Απειλείται η ύπαρξη πολλών εξαγωγικών επιχειρήσεων

Παρέμβαση για το (εκ νέου) πάγωμα του ΦΠΑ έκανε με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), καθώς, όπως τονίζει, πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία απειλεί την ύπαρξη πολλών εξαγωγικών επιχειρήσεων, μέσω της διαιώνισής της. Όπως φαίνεται, όμως, προς το παρόν το αίτημα των φορέων δεν αποτελεί προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου. Εν προκειμένω, είναι τα έσοδα και ο ρυθμός αύξησής τους, που «μετρούν».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Αναγκάζομαι να απευθυνθώ προσωπικά σε εσάς, προκειμένου να ζητήσω την παρέμβασή σας, για ένα μείζονος σημασίας ζήτημα που αφορά στην επιβίωση δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον εξαγωγικό τομέα.

Πρόκειται για τη νέα απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβλέπει νέα παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου 2010, για την επιστροφή Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις, που δικαιούνται επιστροφή, ακόμη και όταν έχει ολοκληρωθεί πλήρως ο απαιτούμενος φορολογικός έλεγχος.

Η πρακτική αυτή, σε μια εποχή ανύπαρκτης ρευστότητας, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πρόθυρα της πτώχευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους τους και για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες λειτουργούν.

Ως ΕΒΕΑ έχουμε ήδη θέσει το πρόβλημα με δύο επιστολές μας προς το Υπουργείο Οικονομικών, στις 22 Φεβρουαρίου 2010 και στις 5 Μαρτίου 2010, χωρίς να υπάρξει καμιά ανταπόκριση. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω με την επιστολή μου αυτή την πρόταση του Επιμελητηρίου μας για συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου από επιστροφές Φ.Π.Α. προς τις επιχειρήσεις, με τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που τυχόν έχουν.

Εάν δεν δοθεί άμεσα έστω και αυτή η μικρή ανάσα στις επιχειρήσεις, πολύ φοβούμαστε ότι οι εξελίξεις στους επόμενους μήνες θα είναι δραματικές, και επειδή όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας δεν εξαντλούνται στο παραπάνω αίτημά μας και με δεδομένο ότι τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, ζητούμε επειγόντως συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας θέσουμε τις θέσεις και απόψεις του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της χώρας, συμβάλλοντας και εμείς στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και αναμένω τη θετική ανταπόκρισή σας»

ZENITH