Skip to main content

Παρέμβαση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για το υπερλατομείο του Ξηρολίβαδου

Σύσκεψη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνο Μωραΐτη για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την επιχειρούμενη εγκατάσταση υπερλατομείου στην περιοχή του Ξηρολίβαδ
Σύσκεψη  με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  Θάνο Μωραΐτη για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την επιχειρούμενη εγκατάσταση υπερλατομείου στην περιοχή του Ξηρολίβαδου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27-11-2009 στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε ο  Βουλευτής Ημαθίας Τάσος Σιδηρόπουλος, με τη συμμετοχή επίσης των Βουλευτών Θανάση Γικόνογλου και Άγγελου Τόλκα, του Αντιδημάρχου Τεχνικών & Δημοτικών Διαμερισμάτων Δημήτρη Δάσκαλου και αντιπροσωπείας του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου που αποτέλεσαν ο Πρόεδρος Αναστάσιος  Βασιάδης και ο Νομικός Σύμβουλος του ΠΟΞ Γιώργος Γεωργίου.

Λόγω κωλυμάτων δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν ο Βουλευτής Μιχάλης Χαλκίδης και ο Νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, οι οποίοι δήλωσαν εκ νέου τη θέση τους κατά  της εγκατάστασης του υπερλατομείου και τάχθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας, καθώς και η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου που εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Δ. Δάσκαλο. Κατά τη σύσκεψη αναπτύχθηκε στον Υφυπουργό η απόλυτη αντίθεση της κοινής γνώμης της ευρύτερης περιοχής, των φορέων και των Αυτοδιοικητικών Αρχών απέναντι στην επιχειρούμενη εγκατάσταση του υπερλατομείου.

Ο Βουλευτής Τ. Σιδηρόπουλος επεσήμανε τη σοβαρότητα του ζητήματος το οποίο αφορά ολόκληρη την περιοχή του Βερμίου και την Ημαθία γενικότερα, καθώς η εγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου λατομείου απειλεί να προκαλέσει την υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, επιφέροντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή και τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.

Ο Βουλευτής Θ. Γικόνογλου  επανέλαβε τη συμπαράστασή του στον αγώνα για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος του Βερμίου και δεσμεύτηκε να φέρει το ζήτημα στην αρμόδια επιτροπή στην οποία μετέχει.

Ο Βουλευτής Α. Τόλκας επεσήμανε τη συμμετοχή του σε όλες τις κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας για το επίμαχο ζήτημα και ζήτησε την πολιτική διεκπεραίωση του ζητήματος στα πλαίσια της συνολικής ήπιας αγρο οικο τουριστικης ανάπτυξης του Βερμίου.

Ο Αντιδήμαρχος Δ. Δάσκαλος αναφέρθηκε κυρίως στην προσφυγή του Δήμου Βέροιας στο ΣτΕ, προκειμένου να ακυρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ενεργοποιούσε την εγκατάσταση του υπερλατομείου και επεσήμανε την επιτυχία  της έκδοσης προσωρινής διαταγής αναστολής της ΚΥΑ, που εξασφαλίζει τον αναγκαίο χρόνο, προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση στο ζήτημα.

Ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Α.Βασιάδης ενημέρωσε τον Υφυπουργό για το ιστορικό του ζητήματος αναφερόμενος στο μοναδικής αξίας φυσικό περιβάλλον του Βερμίου και στις ανεκτίμητες πνευματικές, ιστορικές, πολιτιστικές και οικολογικές παραδόσεις της περιοχής. Πρόβαλε δε το αίτημα για ανάκληση της επίμαχης ΚΥΑ και την ένταξη της περιοχής σε ειδικό νομικό καθεστώς προστασίας.

Τέλος, ο νομικός σύμβουλος του ΠΟΞ Γ. Γεωργίου παρουσίασε και επέδωσε στον Υφυπουργό τον εμπεριστατωμένο και εμπλουτισμένο με όλα τα σχετικά στοιχεία φάκελο που ετοιμάστηκε με επίπονη εργασία και ευθύνη του Ομίλου, αναπτύσσοντας το νομικό πλαίσιο που υφίσταται γύρω από το  όλο ζήτημα. 

Ο κ. Θ. Μωραίτης κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των επισκεπτών έκανε διευκρινιστικές ερωτήσεις εις απάντηση των οποίων παρατέθηκαν πρόσθετα στοιχεία. Ο Υφυπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και τη συμμετοχή σε αυτή των Βουλευτών και των Αυτοδιοικητικών Αρχών, επισημαίνοντας τη δυναμική που δημιουργείται, προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα. Ζήτησε δε τον αναγκαίο χρόνο, προκειμένου να μελετήσει τα στοιχεία του φακέλου και να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες.

ZENITH