Skip to main content

Παρέτεινε τη στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων η Κομισιόν

Παράταση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2010 αποφάσισε να δώσει η ΕΕ στη δέσμη μέτρων που έχουν λάβει η Ελλάδα και η Πολωνία σχετικά με τη στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Παράταση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2010 αποφάσισε να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, στη δέσμη μέτρων που έχουν λάβει η Ελλάδα και η Πολωνία σχετικά με τη στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει επίσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 τα συστήματα τραπεζικών εγγυήσεων της Ολλανδίας και της Σλοβενίας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε κατ’ αρχήν στις 19 Νοεμβρίου 2008 και η οποία έλαβε παρατάσεις στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 και στις 25 Ιανουαρίου 2010 περιλαμβάνει τα εξής:

- Ένα καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης βάσει του οποίου παρέχονται νέα κεφάλαια σε πιστωτικά ιδρύματα με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους βάση για δυνητικές ζημίες. Το κράτος θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές, οι οποίες θεωρούνται μη βασικό πρωτοβάθμιο κεφάλαιο και οι οποίες θα φέρουν απόδοση ίση με 10%.

- Ένα καθεστώς εγγυήσεων το οποίο καλύπτει, έναντι προμήθειας, τη σύναψη νέων δανείων με διάρκεια από τρεις μήνες έως τρία έτη. Τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και οι διατραπεζικές καταθέσεις εξαιρούνται από το καθεστώς αυτό. Η προμήθεια ανταποκρίνεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

- Ένα καθεστώς τίτλων του δημοσίου, βάσει του οποίου παρέχονται έναντι προμήθειας κρατικά ομόλογα σε επιλέξιμα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβασή τους σε ρευστότητα, ιδίως έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα ομόλογα παρέχονται ως δάνειο στα πιστωτικά ιδρύματα έναντι εξασφαλίσεων στις οποίες έχει επιβληθεί ένας σημαντικός συντελεστής προσαρμογής και έναντι προμήθειας παρόμοιας με εκείνη της εγγύησης.

ZENITH