Skip to main content

«Παρών» δηλώνει ο Σαμαράς ποντάροντας σε «αριστερή παρένθεση»

Ο απολογισμός του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογική ήττα της Κυριακής, στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος. Τι είπε για το ότι δεν παρέδωσε το Μαξίμου στον Τσίπρα.

«Δεν καλλιεργήσαμε φόβο, επισημάναμε κινδύνους και είπαμε αλήθεια» ανέφερε πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, δηλώντας «παρών» και στέλνοντας μήνυμα ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα διαδοχής του.

«Οι αντίπαλοί μας, με ψέματα, κέρδισαν προς στιγμήν. Και η ΝΔ πρέπει να μείνει όρθια για να αποκαταστήσει τις ζημιές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Αντώνης Σαμαράς, δείχοντας ότι ποντάρει στο σενάριο της λεγόμενης «αριστερής παρένθεσης».

«Η ΝΔ έχασε με το μικρότερο ποσοστό που ηττήθηκε κόμμα στην Ευρώπη που άσκησε τέτοια πολιτική και ανέφερε πως απώλεσε μόνο 1,8% και 107.000 ψηφοφόρους και συμπλήρωσε πως κέρδισε πίσω 420.000 ψηφοφόρους που δεν την ψήφισαν στις ευρωεκλογές του 2014», είπε ο κ.Σαμαράς και υποστήριξε ότι η ΝΔ κατάφερε να σταθεί όρθια, όταν πολλοί προέβλεπαν Βατερλό, ενώ αναφέρθηκε και σε λάθη που έγιναν, χωρίς, πάντως, επί της ουσίας να κάνει συγκεκριμένη αυτοκριτική για τους λόγους που οδήγησαν στην ήττα της Κυριακής.

«Δεν σημαίνει ότι έγιναν λάθη όμως ο πόλεμος που δεχθήκαμε με την αποσυσπείρωση τα τελευταία 24ωρα πριν τις εκλογές με τις φήμες για απίστευτα ποσοστά επηρέασαν τους ψηφοφόρους μας» είπε και υπογράμμισε ότι η ΝΔ συγκράτησε τις δυνάμεις της, καθώς είχε αύξηση των ποσοστών της στις νέες γενιές αλλά απώλεσε ψήφους στις ηλικίες μεταξύ 50-64.

Αν η ΝΔ είχε κερδίσει τις εκλογές, συνέχισε ο πρόεδρος του κόμματος θα είχε προχωρήσει στο δρόμο της ανάπτυξης και θα είχε προχωρήσει ταχύτερα στη συμφωνία με τους δανειστές.

Οι πρώτες ενδείξεις από τη νέα κυβέρνηση επιβεβαιώνουν τους κινδύνους που υπογραμμίσαμε, συνέχισε, κάνοντας αναφορά στις εθνικοποιήσεις, την ακύρωση συμφωνιών όπως με την Cosco, την ΔΕΗ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Ο τέως πρωθυπουργός επανήλθε και στο θόρυβο που δημιουργήθηκε με την παράδοση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπενθυμίζοντας ότι πρώτος τηλεφώνησε το βράδυ των εκλογών για να συγχαρεί τον νικητή των εκλογών και ότι δεν είχε πρόθεση να μην παραδώσει, αλλά έτσι συμφωνήθηκε με την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ίδιος τηλεφώνησα στον Τσίπρα το βράδυ των εκλογών για να τον συγχαρώ. Την επομένη, το γραφείο του επικοινώνησε με το δικό μου για να ζητήσει απλώς πληροφορίες. Καμιά εικόνα δεν έδωσε για το πότε θα πάει για να είμαι και εγω εκεί. Δεν είχα καμιά πρόθεση να μην είμαι τυπικά παρών», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε εποικοδομητική αντιπολίτευση με στόχο την προστασία της μεσαίας τάξης, της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην οικονομία.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης θα προταθεί αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιάννης Βρούτσης.

 

 

ZENITH