Skip to main content

Πάρτι στις ευρωπαϊκές αγορές

Ράλι σημείωσαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών που θα ανακοινωθούν αύριο στις 19:00 ώρα Ελλάδος και στη σκιά ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτω
Ράλι σημείωσαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών που θα ανακοινωθούν αύριο στις 19:00 ώρα Ελλάδος και στη σκιά των ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων και των ενθαρρυντικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Ειδικότερα οι ευρωπαϊκές μετοχές αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο 2,1%, κλείνοντας ανεπίσημα στις 1.038,89, το υψηλότερο σημείο από τις 14 Ιουλίου.

Ενθαρρυντικά για τοποθετήσεις λειτούργησε η απροσδόκητη αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία. Τα συγκεκριμένα στοιχεία καθησυχάζουν τις εντεινόμενες εικασίες ότι η οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή αποδυναμώνεται.

Στο Λονδίνο ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 1,90%, ο GDAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη της τάξης του 2,53%, ενώ αντίστοιχη πορεία διέγραψε κα ο CAC στο Παρίσι κερδίζοντας 3,05%.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι δείκτες καταγράφουν επίσης ισχυρή άνοδο, καθώς η επενδυτική ψυχολογία ενισχύεται από τα βελτιωμένα εταιρικά αποτελέσματα και ενώ τα στοιχεία για την αμερικανική στεγαστικά αγορά δεν ήταν όσο άσχημα φοβόντουσαν οι αναλυτές.

Το ράλι αποδίδεται επίσης και σε μία σειρά ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν εταιρείες όπως η Caterpillar, η AT&T, η UPS και η 3M. Την ίδια στιγμή τα μάκρο στις ΗΠΑ για τις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο άσχημα όσο φοβόντουσαν οι αναλυτές, ενώ και ο σύνθετος δείκτης των κορυφαίων οικονομικών ενδείξεων, αν και υποχώρησε, σημείωσε πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων.

Οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων μετρίασαν τις ανησυχίες που πυροδότησαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν «ασυνήθιστα αβέβαιες». Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 1,15% και ο Nasdaq 2,27%.

Το μόνο μελανό σημείο είναι τα απογοητευτικά στοιχεία από την αγορά εργασίας, με τον αριθμό των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αναλυτικά, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 37.000 στις 464.000 την εβδομάδα που έληξε στις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

ZENITH