Skip to main content

Παρτίδα πόκερ Ελλάδας - δανειστών

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε έκτακτο Eurogroup. Πώς εξηγείται η ελληνική στάση, πού βασίζονται οι ελπίδες της επόμενης μέρας.

Αποφασισμένη να μη ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι το χθεσινό Euro Working Group, υπό όρους θα μπορούσε να επιτρέψει ένα τέτοιο εγχείρημα. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται δύο πράγματα και συγκεκριμένα ότι:

α) έχει τα απαραίτητα διαθέσιμα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της (προς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξένες τράπεζες, μισθούς - συντάξεις κλπ) και να μην κηρύξει πτώχευση και ότι

β) αναμένει ότι έως τις 24 Απριλίου, που είναι προγραμματισμένο το επόμενο επίσημο Eurogroup, θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια («πολιτική», όπως την ονομάζουν στο πρωθυπουργικό γραφείο) συμφωνία με τους εταίρους - δανειστές.

Αυτό, ωστόσο, συνεπάγεται και κάτι ακόμα: Ότι στο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί, το ελληνικό δημόσιο θα συγκεντρώσει ένα ικανό ποσό για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του Μαΐου, που θα αρχίσουν να πληρώνονται από τα τέλη Απριλίου, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε μήνα.

Επίσης, θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στο ΔΝΤ και την γνωστή δόση των 460 εκατ ευρώ, αν και από την κυβέρνηση υποστηρίζεται ότι τα λεφτά αυτά έχουν βρεθεί και δεν συντρέχει κανείς λόγος ανησυχίας. Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να κάνει τις πληρωμές και στις δύο περιπτώσεις. Αρκεί, βεβαίως, όλα τα παραπάνω να αποδειχθούν και στην πράξη, κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο εύκολο όσο τουλάχιστον φαίνεται εκ πρώτης όψης.

ZENITH