Skip to main content

ΠΑΣΟΚ: Όχι μόνο δεν ενώνει, αλλά σπάει σε… παρέες

Νέες πρωτοβουλίες στελεχών εν όψει του συνεδρίου του Μαΐου. Τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Καμιά ουσιαστική κίνηση για την προσέλκυση εξωκομματικών κεντροαριστερών στελεχών.

του Τάσου Τασιούλα

Με… πρωτοβουλίες, δίκτυα, ομίλους και ομάδες προβληματισμού, κινήσεις κτλ. προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους στο ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη του κόμματος, που εν όψει συνεδρίου προσπαθούν αφενός να πάρουν θέση όσο το δυνατόν πιο ισχυρή, αφετέρου να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις, που δε θα επιτρέψουν τη διάλυση του ιστορικού κόμματος, αντί να ενώνουν την κεντροαριστερά, απλώς δημιουργούν μικρές ομάδες, προς το παρόν.

Σήμερα, τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ψάχνονται και φοβούνται ότι το συνέδριο του ερχόμενου Μαΐου μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για το κόμμα.

Γι’ αυτό και οι περισσότεροι επικαλούνται αγαθές προθέσεις και επιχειρούν μέσα από διάφορες κινήσεις, όπως οι προαναφερόμενες να κρατήσουν τις επιθυμητές για τον καθένα ισορροπίες, να ελέγξουν το κόμμα και αν είναι δυνατό να συσπειρώσουν τις «ορφανές» κεντροαριστερές δυνάμεις.

Μετά την πρωτοβουλία του Γιάννη Μαγκριώτη, τώρα ακόμη και ο στενός πυρήνας του κομματικού μηχανισμού στη Θεσσαλονίκη κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλη κίνηση, την οποία μάλιστα αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Τα στελέχη συσπειρώνονται γύρω από τον νυν γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Χρόνη Μακρίδη και τον πρώην γραμματέα της ίδιας Νομαρχιακής και δημοτικό σύμβουλο, Χρήστο Παπαστεργίου.

Δεν είναι κίνηση που αφορά μόνο σε στελέχη της Θεσσαλονίκης, αλλά εκτείνεται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπως λένε οι πληροφορίες. Ήδη κυκλοφόρησε και το όνομα (Δίκτυο Εγνατία), ενώ ο κ. Μακρίδης σημειώνει ότι στόχος είναι η πρωτοβουλία αυτή να εκφράσει τις απόψεις των στελεχών για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, εντός του συνεδρίου.

Με άλλα λόγια ομαδοποίηση και πλατφόρμα… Η πρώτη συνάντηση των στελεχών που αναμένεται να συσπειρωθούν στο Δίκτυο πραγματοποιήθηκε στη Στυλίδα.

Το ζητούμενο όμως είναι αν όλες αυτές οι κινήσεις έχουν κάποιο αποτέλεσμα, πέρα βέβαια από γόνιμους προβληματισμούς και ίσως κάποιες ιδέες, προτάσεις και θέσεις για το μέλλον του κόμματος ή της κεντροαριστεράς γενικότερα…

Στη θεωρία είναι όλα καλά, αλλά το αποτέλεσμα είναι συνήθως απογοητευτικό, καθώς ανακυκλώνονται σε όλες τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες τα ίδια κομματικά στελέχη και υπάρχει αδυναμία προσέλκυσης στελεχών από την ευρύτερη κεντροαριστερά. Έτσι, συνήθως δημιουργούνται παρέες στελεχών του ίδιου του ΠΑΣΟΚ που δεν τα… βρίσκουν σε όλα με άλλες παρέες και πάλι του κόμματος. Εσωστρέφεια, όπως έλεγε και στέλεχος, που πλέον όμως είναι εκτός κόμματος.

Είναι γνωστή εξάλλου η τύχη της «Ελιάς», της «Δημοκρατικής Παράταξης» (που είχαν πάντως δημιουργήσει και ένα θόρυβο όταν δημιουργήθηκαν), της «Κίνησης των 58», της κίνησης Μόσιαλου, της «Πολιτείας» κτλ. Πλέον όχι μόνο έφυγε μια σειρά στελεχών (πολλά περισσότερα όταν δημιουργήθηκε και το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου: Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών), αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει σπάσει σε… χίλια κομμάτια και έχει μετασχηματιστεί σε κόμμα με πολλές παρέες.

«Κάθε φορά που μιλάνε κάνουν κι ένα νέο σχήμα», έλεγε στέλεχος (όχι κομματικό) μιας από αυτές τις προσπάθειες, που πλέον είναι σε άλλο κόμμα.

Πάντως, όλες οι προσπάθειες εντάσσονται στις προσυνεδριακές προετοιμασίες, για το δυσκολότερο ίσως Μάιο της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ.

ZENITH